PvdA Europees parlement


'Anti-islam demonstratie schandalig'

12 september 2007

Jan Marinus Wiersma Zes jaar geleden werd de wereld opgeschud door de aanslagen in New York en Washington. Terroristische aanslagen op Bali, Madrid en London volgden. "Vandaag herdenken wij de slachtoffers van terrorisme. Het is schandalig dat uitgerekend op deze dag extreemrechtse groeperingen demonstreren tegen de Islam," zegt PvdA-europarlementariër Jan Marinus Wiersma.

"Ik verwerp elke suggestie dat Islam staat voor terrorisme." De organisatoren van de demonstratie noemen zich de 'coalitie tegen de Islamisering van Europa'.

Wiersma pleit voor meer respect in het debat: "Polarisatie werkt radicalisering juist in de hand. De toenemende trend van radicalisering onder moslimjongeren in Europa is zorgwekkend."

De PvdA-er heeft vandaag de Raad van Ministers opgeroepen om bij terrorismebestrijding meer aandacht te geven aan preventie. "De verijdelde aanslagen vorige week in Duitsland en Denemarken benadrukken nog eens de noodzaak om snel met effectieve maatregelen te komen. Al een aantal maanden ligt een aantal anti-terrorismemaatregelen op de tafel van de Raad van Ministers. "De urgentie lijkt nog niet tot onze regeringsleiders te zijn doorgedrongen," aldus Wiersma.

De plannen van Eurocommissaris Frattini om een Europees systeem van passagiersgegevens op te zetten en misbruik van het internet voor terroristische activiteiten tegen te gaan krijgen de steun van de PvdA-europarlementariër.