Gemeente Den Haag

In totaal is er in 2008 eenmalig 134 miljoen extra beschikbaar. Daarnaast wordt structureel nog eens 18 miljoen extra ingezet. De totale gemeentelijke begroting bedraagt ruim 2 miljard euro.

Dat blijkt uit de ontwerp-begroting voor 2008 die wethouder van financiën Jetta Klijnsma vandaag naar de gemeenteraad heeft verzonden. De begroting en de nieuwe uitgaven geven een extra impuls aan de versterking van de sociaal-economische positie van de stad.

In de begroting wordt voorgesteld extra gelden vrij te maken voor de herinrichting van de Scheveningse Haven, de transformatie van het voormalige industriegebied De Binckhorst en het verder uitbouwen van de positie van Den Haag als internationale stad van recht, vrede en veiligheid. Bij elkaar maakt het gemeentebestuur voor deze grote investeringsprojecten in de komende jaren ruim 45 miljoen vrij. Het college houdt er rekening mee dat ook de komende jaren extra geld nodig zal zijn voor investeringsprojecten in de stad op het gebied van mobiliteit, wonen en versterking van de economische en internationale positie van de stad.

Volgens het college akkoord blijft het scheppen van banen topprioriteit. Zo is er voor het Haagse banenplan 1,2 miljoen extra. Op maatschappelijk vlak is de begroting eveneens ambitieus. Zo wordt de armoedebestrijding intensiever, het aantal speelvoorzieningen voor de jeugd wordt uitgebreid, komen er meer projecten buurt-onderwijs-sport en meer ateliers voor kunstenaars. De gezondheidsaanpak in zes wijken met achterstanden wordt versterkt. Extra's zijn er ook voor jeugd en gezin ( 4 miljoen), de aanpak van zwerfafval ( 1 miljoen), het onderhoud aan de belangrijkste verkeersader van Den Haag de Utrechtse baan ( 7 miljoen), voor stedelijke ontwikkeling ( 8 miljoen) en voor internationale zaken ( 6,6 miljoen).

Het kabinet heeft vier Haagse wijken geselecteerd waarin de komende jaren achterstanden extra worden aangepakt, ook op onderwijsterrein. De gemeente is van plan om in deze 'krachtwijken' in 2008 extra leerplichtambtenaren en case-managers voortijdig schoolverlaten aan te stellen, vooruitlopend op de besluitvorming met het rijk over de precieze plannen voor deze wijken. Hiervoor is jaarlijks 0,5 miljoen beschikbaar.

Ook wordt er in de begroting 36 miljoen opgenomen voor nieuwe investeringen zoals het vervangen van brandweervoertuigen, groot onderhoud van gemeentelijke panden en het restylen van Haagse bibliotheken.

Ondanks de vele investeringen stijgen de woonlasten nauwelijks. Het OZB-tarief voor woningen daalt zelfs. Afvalstoffenheffingen en rioolrechten stijgen licht. De lokale lasten blijven daarmee onder de gemiddelde prijsstijging van 2,7 % die voor het volgend jaar wordt verwacht.

De gemeenteraad buigt zich de komende weken over de begroting. De algemene beschouwingen zijn op 4 oktober a.s.; de raad besluit over de begroting in de raadsvergadering van donderdag 1 november.