Gerechtelijke organisatie

NVvR heeft twijfels bij haalbaarheid reisverbod

De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) plaatst kanttekeningen bij het concept-wetsvoorstel van het ministerie van justitie over een reisverbod als bijkomende straf. Volgens de vereniging zijn er nogal wat vragen over definities, werkingssfeer en praktische uitvoerbaarheid.

De NVvR schrijft op de website dat aanpassing van de Paspoortwet noodzakelijk is om het reisverbod effectief te kunnen handhaven. Volgens justitie zou een reisverbod opgenomen moeten worden als nieuwe bijkomende straf in het Wetboek van Strafrecht. ,,Een reisverbod kan als bijkomende straf worden opgelegd als sprake is van een veroordeling wegens een misdrijf met een grensoverschrijdend karakter'', staat in het wetsvoorstel.

Rechters hebben twijfels. ,,Zo is in de praktijk toezicht alleen mogelijk bij grensoverschrijdend verkeer via luchthavens. Omdat ID-kaarten niet kunnen worden ingenomen (vanwege de legitimatieplicht) kan binnen het Schengengebied de facto vrij worden gereisd,'' aldus de website van de NVvR.

De NVvR geeft de staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak in overweging het wetsvoorstel aan te passen en toe te lichten.

De Raad voor de rechtspraak heeft een adviesfunctie met betrekking tot nieuwe wets- en beleidsvoorstellen die gevolgen hebben voor de rechtspraak. De adviezen zijn gericht aan de minister van wie het voorstel afkomstig is. De raad heeft zich nog niet uitgesproken over het voorstel van staatssecretaris Nebahat Albayrak.

De reactie van de NVvR vindt u op de website van de vereniging.

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl Datum actualiteit: 12 september 2007 Naar boven