AutoRai

Toyota benoemt 13de T-TEP-school in Nederland

(9/12/2007)
ROC Nijmegen maakt vanaf heden deel uit van de opleidingsinstituten die samenwerken met Toyota in het T-TEP-onderwijsprogramma. Dit programma, waarmee Toyota wereldwijd een groot aantal jaren geleden is gestart, maakt het onderwijsinstellingen mogelijk hun opleiding op een hoger niveau te brengen, onder meer doordat jaarlijks over het modernste lesmateriaal kan worden beschikt.

T-TEP staat voor Toyota Technical Education Program. De doelstelling van dit programma is het ondersteunen van autotechnische opleidingen en het vergroten van de merkbeleving bij de studenten autotechniek. Toyota steunt nu dertien opleidingsinstituten in Nederland.

In het kader van het T-TEP-programma stelt Toyota niet alleen elk jaar lesmateriaal ter beschikking, docenten van de opleidingen kunnen eveneens deelnemen aan speciale bijscholingstrainingen die door Louwman & Parqui B.V., de Nederlandse Toyota distributeur, worden gegeven.

Lex van den Elsen, manager Dealer Development van de Louwman & Parqui B.V., overhandigde het officiële T-TEP-certificaat alsmede de nieuwste leermiddelen aan sectordirecteur Guido Ronnes. Vervolgens bood Director Aftersales Mr. Tamaki van het Japanse bedrijf Denso â een grote samenwerkingspartner van Toyota â technisch hoogstaande leermiddelen aan studenten van de afdeling Motorvoertuigentechniek aan. Peter van Casteren, technisch trainer bij Louwman & Parqui B.V., demonstreerde het nieuwe lesmateriaal. Ook vanuit TMME (het hoofdkantoor van Toyota in Europa) wordt het belang van de samenwerking met technisch onderwijs nog eens onderstreept. De heer Bas Kasteel, (Director CS Technical) hield hierover een korte presentatie.

Om door Louwman & Parqui B.V. te worden geselecteerd voor het T-TEP-certificaat, moet een opleidingsinstituut aan onder meer de volgende criteria voldoen:

* gedegen opleidingsniveau

* passie uitstralen voor het autovak

* een positieve bijdrage leveren aan het aanzien van het autovak
* een minimum aantal leerlingen hebben die met het materiaal werken
* het geleverde materiaal daadwerkelijk gebruiken
* samenwerken met regionale dealers (ook voor nascholing en leermeestertrajecten)

* een goed en groot verzorgingsgebied hebben

Toyota bemoeit zich uitdrukkelijk niet met de inhoud van de leerstof. Dat is de competentie en het vakgebied van de school. Toyota levert wel de nieuwste materialen uit de autotechniek, waardoor de leerlingen technisch volledig bij de tijd worden opgeleid. Bovendien streeft Toyota ernaar via het T-TEP-programma het aanzien van het autovak verder te verbeteren.

Toyota levert de in het T-TEP-programma opgenomen opleidingsinstituten eenmaal per jaar nieuwe leermiddelen en de laatste technische kennis van Toyota. Bovendien biedt Toyota bijscholingscursussen voor docenten aan. Ook ontvangen de T-TEP-opleidingsinstituten uitnodigingen voor verschillende bijeenkomsten.

Ed Clevers, teammanager Mobiliteit en Logistiek van ROC Nijmegen, zegt er het volgende over: âToyota ondersteunt wereldwijd opleidingsinstituten om het autovak op een hoger niveau te brengen. Het grote voordeel voor ons is dat wij nu keer per jaar het allernieuwste lesmateriaal krijgen dat de modernste snufjes en de meest geavanceerde technieken behandelt. Door gebruik te maken van dit lesmateriaal, verhogen wij de kwaliteit en het niveau van de opleiding nog verder. Daarnaast biedt Toyota onze docenten ook bijscholingscursussen aan.â

In Nederland hebben nu twaalf regionale opleidingsinstituten en het IVA Driebergen, Instituut voor Autobranche en Management, het T-TEP-certificaat ontvangen.