Vitens: klant krijgt goed en goedkoop drinkwater

12/09/2007 15:01



Vitens N.V.



Klanten van het grootste drinkwaterbedrijf in Nederland, Vitens, krijgen goed drinkwater tegen een redelijke prijs. Dit stelt Jos van Winkelen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Vitens. "Vitens herkent zich niet in de berichten dat de klant te veel betaalt voor zijn drinkwater. Onze klanten betalen gemiddeld voor 1.000 liter water voor 1,32 euro. Landelijk is dit gemiddeld 1,51 euro. Klanten krijgen kwalitatief het best denkbare drinkwater en een betrouwbare levering."

De tarieven van Vitens worden jaarlijks goedgekeurd door de aandeelhouders; dat zijn provincies en gemeenten. Zij zijn hierin heel uitgesproken: tarieven moeten zo laag mogelijk zijn. Vitens is geen voorstander van apart tarieftoezicht; dat leidt tot onnodige bureaucratische rompslomp.

Vitens is ten zeerste doordrongen van haar maatschappelijke functie als drinkwaterbedrijf. Het bedrijf maakt op beperkte schaal winst en keert daarover een vergoeding uit aan haar aandeelhouders (gemeenten en provincies) in de vorm van dividend. "De hoogte van het dividend is beperkt. Deze is bij Vitens maximaal de rente van staatsobligaties + 1 procent", aldus Van Winkelen. "Winst die overblijft na dividenduitkering is nodig voor investeringen in de goede kwaliteit van het drinkwater. In 2006 was hiermee een bedrag van 94 miljoen euro gemoeid. Op deze manier komt alle winst weer terecht bij de klant in de vorm van kwalitatief goed drinkwater." Overigens is Vitens bereid om met de minister afspraken te maken over de hoogte van het dividend.

Vitens leverde in 2006 via 2.348.000 aansluitingen 264 miljoen m3 water in de provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Overijssel en Utrecht en enkele gemeenten in Drenthe en Noord-Holland. Daarmee levert Vitens drinkwater aan 31% van de Nederlandse markt.