Gemeente Goirle

Folder Politiekeurmerk Veilig Wonen®

Gemeente en inwoners Goirle werken samen aan veiligere woonomgeving

De gemeente Goirle heeft een eigen folder over het Politiekeurmerk Veilig Wonen® (PKVW). Daarin worden inwoners opgeroepen met de gemeente samen te werken voor een veiligere woonomgeving.

Met de folder wil het gemeentebestuur van Goirle een zo breed mogelijk draagvlak creëren bij alle partijen die op enigerlei wijze betrokken zijn bij de invulling van de woonomgeving. En uiteraard geeft de gemeente Goirle zelf het goede voorbeeld bij de inrichting van de openbare ruimte en het opstellen en uitgeven van (nieuw)bouwprojecten.

Niet van zelfsprekend
Tijdens een interne informatiebijeenkomst voor de bij het PKVW betrokken ambtenaren over het PKVW nam burgemeester Machteld Rijsdorp de eerste folder in ontvangst.
'Veilig wonen, een veilige woonomgeving en een sterk gevoel van veiligheid heeft iederéén hoog op het verlanglijstje staan. Veiligheid is echter géén vanzelfsprekendheid. Daar moeten we met z'n allen de handen voor uit de mouwen steken. Wij als gemeente Goirle nemen onze verantwoordelijkheid. Wij willen de inwoners van Goirle en Riel vragen om dat ook te doen', aldus burgemeester Rijsdorp.

Leefbaarheid
De politie heeft per 1-1-2007 de regie van het Politiekeurmerk Veilig Wonen® overgedragen aan de gemeenten. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen® is een instrument dat niet alleen woninginbraken helpt te voorkomen, maar ook preventief werkt op andere vormen van criminaliteit zoals fietsendiefstal en vandalisme. Bovendien vergroot het de leefbaarheid in een wijk.

Minder inbraken
In Brabant is de kans op een inbraak in een PKVW-woning met 54% gedaald en de kans op een geslaagde inbraak daalde zelfs met 82%. Uit eerdere inventarisaties blijkt dat het aantal inbraken tot wel 95% daalt als zowel woning als omgeving voldoen aan de eisen van het PKVW. Het PKVW helpt niet alleen woninginbraken te voorkomen, maar werkt ook preventief voor andere vormen van criminaliteit zoals fietsendiefstal en vandalisme. Hoe meer wijkbewoners meedoen, hoe veiliger en leefbaarder de wijk dus. Klik hier voor de PDF van de PKVW-folder