Gemeente Goirle

College B&W van Goirle: 100.000 euro voor samenhangend jeugdbeleid in 2008

Het College van B&W van Goirle heeft besloten in te stemmen met de geactualiseerde Jeugdbeleidsnota: "Verbinden en versterken: de jump in de goede richting''. Onder meer wordt in die nota voorgesteld het jongerenwerk in Goirle te professionaliseren en de openingstijden van jeugd- en jongerencentrum Mainframe te verruimen. De financiële consequenties van de aanbevelingen in de nota maken deel uit van de begrotingsvoorstellen voor 2008. Het college zal de raad voorstellen in totaal een bedrag van 100.000 uit te trekken voor het realiseren van de voorstellen.

De nota is tot stand gekomen in samenwerking met diverse instanties die actief zijn op het terrein jeugd- en jongeren en kan derhalve rekenen op een breed draagvlak. Aan de hand van vier leefmilieus van jongeren zijn per leefmilieu speerpunten benoemd. Belangrijke speerpunten in het beleid zijn onder andere de brede school ontwikkeling, goede jeugdzorg en ondersteuning van het jongerenwerk. De nota geeft een goede inventarisatie van de voorzieningen voor de jeugd in Goirle en aanbevelingen om deze nog te verbeteren. Het college onderschrijft met dit besluit unaniem de uitgangspunten en de oplossingsrichting voor de in de nota gesignaleerde problemen.

Ondersteuning
Het college honoreert met dit besluit verzoeken uit het veld om meer ondersteuning op een aantal deelgebieden en een betere aansluiting van een aantal voorzieningen op het gebied van jeugdzorg. Met de nota wordt tevens op termijn invulling gegeven aan de nieuwe verplichtingen in het kader van het WMO-prestatieveld preventieve jeugdzorg. Deze verplichting beoogt de jeugdzorgketen sluitend te maken met als uitgangspunt dat voorkomen beter is dan genezen.

Mainframe
In de nota wordt gepleit voor meer professionele ondersteuning van het gedeelte van het jongerenwerk zoals dat wordt uitgevoerd in Mainframe. Er is duidelijk behoefte aan ruimere openingstijden voor dit jongerencentrum. De betere bemensing van het centrum geeft meer mogelijkheden wat betreft zinvolle invulling van vrije tijd en het uitvoeren van projecten op het gebied van onder meer verslavingspreventie, leefstijl en creatieve ontwikkeling.

Samenhangend jeugdbeleid
In het collegeprogramma 2006-2010 is als doel geformuleerd het maken van samenhangend beleid waarbij door middel van een aantal meetbare doelstellingen resultaatgericht gewerkt moet worden.

Uitgangspunt van deze herijking was het vormen van één samenhangend beleid met daarin goede informatie over de huidige stand van zaken met betrekking tot de jeugd en de jeugdvoorzieningen. Daarnaast moest er gewerkt worden aan maatschappelijk draagvlak, samenhang en een versterkte regierol van de gemeente. Het proces dat vooraf ging aan de ontwikkeling van de nota en de onderliggende notitie jeugdbeleid voor de periode 2008-2011 zijn hiervan het resultaat.