Nederland groeiende aanjager wereldwijde ontbossing

Vraag naar soja, vlees en palmolie grootste oorzaak verwoesting

12 september 2007

Berg producten die soja of palmolie bevatten.

Amsterdam, Nederland -- Nederland zorgt voor een groeiende verwoesting van bosgebieden wereldwijd. In tien jaar tijd namen ontbossing en bosdegradatie voor de Nederlandse import toe met 73 procent. In de periode van 1996 tot 2000 ging het nog om 571.280 hectare verwoest bosgebied; tussen 2001 tot 2005 was dit al opgelopen tot 989.477 hectare. Dit blijkt uit onderzoek van het International Institute for Environment and Development (IIED) en AIDEnvironment in opdracht van Greenpeace. Het bos verdwijnt voor producten die Nederland op grote schaal importeert. De grootste aanjager van ontbossing zijn niet de traditionele bosbouwproducten als hout en papier. Tweederde van de Nederlandse ontbossing komt door onze vraag naar producten als soja en palmolie, die als onzichtbare grondstof dienen voor veel van onze dagelijkse boodschappen. Greenpeace wil dat de Nederlandse overheid ervoor zorgt dat producten gegarandeerd oerbosvrij zijn.

Bosbranden "In de bossen van Indonesië en Brazilië worden op dit moment bosbranden aangestoken voor de Nederlandse vraag naar goedkope landbouwproducten. Onvervangbaar oerbos maakt plaats voor eentonige plantages met soja en oliepalmen. In de Canadese en Russische bossen vindt kaalkap plaats voor papier en hout, waarbij het honderden jaren duurt voordat deze bossen zijn hersteld", zegt Hilde Stroot, campagneleider bossen bij Greenpeace Nederland. "Beleid dat de import van deze ontbossingsproducten verbiedt, bestaat niet of nauwelijks. De overheid wacht al zestien jaar op duurzame initiatieven vanuit het bedrijfsleven en op de kritische consument. Deze vrijblijvende houding is onhoudbaar."

Verwoest Wereldwijd is voor de Nederlandse import 1.560.757 hectare bos verwoest in de afgelopen tien jaar. In het merendeel van de bosgebieden nam de impact toe, zoals in Rusland, Maleisië, Paraguay en Congo (DRC). De grootste impact heeft Nederland op de Braziliaanse bossen: 841.905 hectare. Daar is de druk op het oerbos de afgelopen jaren spectaculair toegenomen: in de periode van 1996 tot 2000 ging het om 220.560 hectare verwoest bosgebied; tussen 2001 tot 2005 was dit maar liefst 621.345 hectare. Dit betekent een toename van 182 procent, voornamelijk voor rekening van de Nederlandse import van soja.

Cijfers FAO Het onderzoek beslaat de elf landen met intacte bosgebieden waaruit Nederland de meeste hout, papier, pulp, soja, vlees en palmolie importeert. Er is gebruik gemaakt van cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) over ontbossing en bosdegradatie in deze landen. Deze cijfers zijn gekoppeld aan de producten die verantwoordelijk zijn voor de ontbossing. Vervolgens is gekeken naar het percentage dat Nederland van deze producten importeert. Het onderzoek is gebaseerd op een beperkt aantal landen en producten. Daardoor zal de werkelijke verwoesting als gevolg van Nederlandse import nog veel hoger liggen.

Regering aan zet Al in 1991 legde de overheid vast bij te zullen dragen aan wereldwijde bosbescherming en de Nederlandse aantasting van bosgebieden te willen voorkomen (Regeringsstandpunt Tropisch Regenwoud). Voor de meeste producten op de Nederlandse markt kan het bedrijfsleven na zestien jaar bossenbeleid echter nog geen enkele garantie geven dat deze oerbosvrij zijn. Het is de hoogste tijd dat de regering het heft in eigen handen neemt. Hilde Stroot: "De tendens van toenemende ontbossing zal de komende jaren hoogstwaarschijnlijk doorzetten. De opmars van biomassa en biobrandstof maakt de vooruitzichten voor het kwetsbare oerbos helemaal slecht. Als de regering geen importeisen of duurzaamheidscriteria stelt, is waardevol bosgebied binnenkort verdwenen."
---

Gerelateerde Rapporten

* The Dutch economic contribution to worldwide deforestation and forest degradation 12 september 2007

Opmerkingen voor redacties

Greenpeace beschikt over indrukwekkend beeldmateriaal van bosbranden in Indonesië en de Amazone (onder andere luchtfoto's en -opnames), van kaalkap in Canada en van plantages met soja en palmolie.

Bel