Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 12 september 2007

Reactie TLN, EVO en KNV: Mobiliteitsplan goed voor Nederlandse welvaart

Transport en Logistiek Nederland (TLN), EVO en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) reageren positief op het Actieplan Mobiliteit van de VVD. TLN voorzitter Alexander Sakkers: "Dit plan laat zien hoe groot de economische en milieuschade is als het kabinet te weinig doet aan de files. De economie in Nederland loopt vast door bestuurlijke spaghetti. Dit moet veranderen door noodwetten en investeringen, niet door lastenverzwaringen.'

De drie organisaties verwelkomen de ontzenuwing van hardnekkige mythes over asfalt. EVO directeur Machiel van der Kuijl: "De A2 bij Eindhoven laat zien dat door de ingebruikname van één spitsstrook de files sterk zijn afgenomen, ondanks dat er meer verkeer op de weg is. De vertraagde weguitbreidingen moeten snel van start gaan, omdat op deze trajecten is aangetoond dat de vertraging iedere dag toeneemt. Maar ook slimme oplossingen als spitsstroken en uitvoegstroken voor vrachtverkeer bieden uitkomst."

Voor het bedrijfsleven is het van wezenlijk belang dat er een noodwet komt om de geplande wegen, waar al geld voor is gereserveerd, worden aangelegd. De maatregelen uit het gepresenteerde actieplan bieden hier goede mogelijkheid toe: aanpassing wet luchtkwaliteit, snellere en op een betere manier georganiseerde procedures en meer beperkte inspraakprocedures. Verder gaat het vervoerend en verladend bedrijfsleven er vanuit dat invoering van kilometerbeprijzing, waarbij de opbrengsten worden geïnvesteerd in aanleg en onderhoud van nieuwe wegen, een noodzakelijk onderdeel is van dit actieplan.

KNV directeur Ad Toet: "De capaciteitsinvesteringen in de weg en railinfrastructuur zijn afgenomen van 1,5% van het Bruto Nationaal Product in 1990 tot minder dan 0,7% van het BNP in 2005. Ondertussen is de congestie met 53% toegenomen tussen 1996 en 2005. Nederland loopt meer en meer vast. Een forse inhaalslag in investeringen in wegen en OV zijn noodzakelijk om de lasten van de Nederlanders te verlichten."

Bel voor meer informatie naar de afdeling communicatie, Mark Dijk, M 06-11006694 of EVO, Mark Jansen, 06-21642444 of KNV, Arjen Boukema, 06-26134716