Ministerie van Defensie

12-09-2007 15:15

VAN MIDDELKOOP GEEFT POSTUME ONDERSCHEIDING

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop heeft postuum het Ministeriele Ereteken voor Verdienste in goud toegekend aan sergeant Alexander Van Aalten. De plechtigheid vond plaats op op de militaire begraafplaats Arlington in Washington. Shana van Aalten, de weduwe van de sergeant nam de onderscheiding in ontvangst. Van Aalten's ouders en broer woonden de plechtigheid eveneens bij.

Nadat korporaal Cor Strik in april van dit jaar was gesneuveld bood sergeant Van Aalten, een Amerikaanse militair met Nederlandse familiewortels, zich vrijwillig aan het stoffelijk overschot van Strik te bergen. Bij deze actie verloor echter ook Van Aalten op noodlottige wijze het leven.

Alexander van Aalten diende bij het 82nd Airborne 1-508 Parachute Infanterie Regiment, de zelfde eenheid die een belangrijke rol had bij de Slag om Arnhem in 1944. Deze eenheid leverde zware gevechten bij Groesbeek en rond de brug bij Nijmegen. Zij leed zware verliezen.

In april van dit jaar was de eenheid van Van Aalten samen met onder meer de Tijgercompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade waarin korporaal Cor Strik diende ingezet rond de Kajakidam in de provincie Helmand (Afghanistan). Als onderdeel van de operatie Achilles moesten zij rond de dam de invloed en het gezag van de centrale Afghaanse regering versterken en vijandelijk strijders terugdringen. Door het veiligstellen van de energiecentrale bij de Kajakidam kunnen twee miljoen Afghanen van stroom worden voorzien.

Op het moment van de explosie patrouilleerde de eenheid twee kilometer ten zuiden van de plaats Sangin. Korporaal Strik was op slag dood. Zijn lichaam werd geborgen door Alex van Aalten, maar net voordat hij bij zijn eenheid terugkeerde stapte ook hij op een improvised electronic device (IED) en sneuvelde. Alex van Aalten en Cor Strik werden beiden 21 jaar.

Voorafgaand aan deze ceremonie legde Van Middelkoop op Arlington Cemetry een krans bij het graf van de Onbekende Soldaat.

Gerelateerde links:
Toespraak Minister van Middelkoop Arlington