D66

Beloon goede leraren

12 september 2007

D66 is tevreden over de conclusies uit het rapport van de Commissie Leraren met name over de verhoging van de lerarensalarissen en het belonen van doorleren van leraren.

De sociaal-liberalen presenteerden in 2005 een actieplan tegen het lerarentekort, waarin ook het beter belonen van de leerkracht een grote rol speelde. In 2010 zal er een tekort van 5000 tot 7000 leraren zijn, waarvan het overgrote deel in het voortgezet onderwijs. Er zijn dus ingrijpende maatregelen nodig om het leraarschap weer aantrekkelijk te maken. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold: "Een goed salaris en groeimogelijkheden kunnen hierin een rol spelen."

D66 is van mening dat de waardering voor het beroep leraar mede tot uitdrukking moet komen in de financiële beloning. Zo trek je meer en betere leraren aan, wat weer zorgt voor beter presterende leerlingen. "Ik ben blij dat dit inzicht door de commissie gedeeld wordt", aldus Pechtold. De sociaal-liberaal hoopt dat de minister de lijn van het advies deelt: vorige week verzette de minister zich tegen het streven van de Onderwijsraad om leerlingen meer uit te dagen en een zes als minimum eindcijfer te eisen voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde. Hij vond dat hiermee te veel van leerlingen werd gevraagd. D66 steunde ook dat plan, omdat het meer uit leerlingen haalt en hen uitdaagt. Pechtold: "Dit advies daagt leraren uit om het beste uit zichzelf te halen en het beloont prestaties. Ik hoop dat de minister nu wel voor deze lijn kiest en niet opnieuw de lat lager legt."

D66 wil 10% meer investeren in de salarissen van docenten, en trekt hier in het verkiezingsprogramma een miljard voor uit. De Commissie Leraren gaat uit van een investering van dezelfde orde van grootte. Pechtold: `Dat is ook wat D66 wil zien van minister Plasterk, een forse investering. Tot nu toe spitst de discussie over het onderwijs zich vooral toe op het al dan niet gratis maken van schoolboeken. Een antwoord op de grote vragen die spelen in het onderwijs blijft de minister ons vooralsnog schuldig. Als deze regering de positie van leraren net zo belangrijk vindt als D66, zal Plasterk boter bij de vis moeten leveren.'

Een tweede belangrijk punt van de commissie is het behouden van jonge docenten voor het onderwijs. Hiertoe zouden leraren beter ondersteund moeten worden door de overheid en om- en bijscholing beter toegankelijk worden gemaakt. D66 trok hier in het verkiezingsprogramma al 250 miljoen euro voor uit.

De democraten voelen niet veel voor het omvormen van de Stichting Beroepskwaliteit Leraren (SBL) tot een soort `orde van leraren'. Pechtold: `Het is goed op zo'n manier de beroepsgroep meer aanzien te geven, maar de bedoeling van het advies van de commissie is juist om drempels weg te werken. Ik ben er niet zeker van dat een orde van leraren niet een soort gilde wordt dat de insiders beschermt, maar outsiders buitensluit. We moeten oppassen het paard niet achter de wagen te spannen'

Tot slot is D66 positief over het voorstel leraren meer te betrekken bij de onderwijsinhoudelijke besluitvorming.

---