CDA

p;tabid=157&mid=1006] 12 september 2007 - Persbericht - Gewasbeschermingsmiddelen zijn geen pesticiden

De milieucommissie in het Europees Parlement stemde vandaag over het rapport over het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen.

Lambert van Nistelrooij, woordvoerder milieu en volksgezondheid, is niet blij met de uitkomsten voor kleine teelten. De definitie in het rapport van de kleine teelten is immers te nauw. Zo blijft een te groot deel van het Nederlandse landbouwareaal (bijvoorbeeld bloemen, witlof, sla en sperziebonen) erbuiten en aan te strenge gewasbescheringsregels gebonden. 'Voor de Nederlandse landbouw betekent dit onnodige extra lasten. Onhandig. Samen met de EVP-ED fractie zal ik mij inzetten dit uit het rapport te krijgen', aldus Van Nistelrooij.

Pesticiden
Een ander opmerkelijk resultaat is dat er vanaf nu niet langer gesproken mag worden over 'gewasbeschermingsmiddelen', maar enkel over 'pesticiden'. Met één stem verschil werd dit gestemd. Van Nistelrooij is ook hier niet blij mee. 'Ik heb daarom tegen het hele rapport gestemd: Pesticiden zijn voornamelijk verdelgingsmiddelen terwijl gewasbeschermingsmiddelen gewassen juist doen ontwikkelen zodat ze bijvoorbeeld nog een rol kunnen spelen in de productie van biobrandstoffen. Als we alles onder de negatieve noemer 'pesticiden' scharen, is er geen enkele nuance meer tussen beiden. In oktober komt dit allemaal terug in de plenaire zitting in Straatsburg.'