Nederlandse Vereniging van Banken

Publicatiedatum: 12 september 2007

NVB-voorzitter Boele Staal:

Kredietcrisis gaat Nederlandse banken grotendeels voorbij

NVB-voorzitter Boele Staal verwacht dat de kredietcrisis aan de Nederlandse banken grotendeels voorbij zal gaan. Tussen banken in Nederland bestaat voldoende onderling vertrouwen.

Staal zei dit in een interview met RTL Nieuws. Ik denk dat de kwaliteit van de Nederlandse banken en de kwaliteit van het toezicht van een zodanig niveau zijn, dat we inderdaad kunnen verwachten dat de nadelige gevolgen voor het grootste deel aan ons land voorbij gaan. Nederlandse banken zijn wijs genoeg om geen onverantwoorde risicos te nemen. Dat is ook niet in hun belang. aldus Staal.

Als het om zoveel geld gaat als nu, is het goed om een pas op de plaats te maken. Dat is wat banken doen, zegt Staal verder. De kredietcrisis laat zien dat er risicos zitten die dankzij nieuwe financiële instrumenten in de wereldwijde kapitaalmarkt zijn gekomen. Waar de risicos precies vallen moet nog blijken. Banken zullen goed gaan kijken om voldoende helder te krijgen waar hun risicos zitten. Het is goed om de balans op te maken, ook wat betreft de ratings die aan nieuwe financiële instrumenten worden gegeven. Deze pas op de plaats is kennelijk nodig om te kijken waar de risicos zitten en of de risicos voldoende geprijsd zijn.