GroenLinks

GroenLinks wil wettelijke limiet aan vreemdelingenbewaring

12 september 2007

GroenLinks wil opheldering van staatssecretaris Albayrak van Justitie over de langdurige detenties van asielzoekers. Voordat asielzoekers naar reguliere opvangvoorzieningen doorstromen of het land uitgezet worden zitten ze gemiddeld 100 dagen gedetineerd in het grenshospitium, zonder duidelijk aanwijsbare reden. Dergelijke toestanden moeten worden voorkomen. GroenLinks vraagt daarom aan de staatssecretaris om snel wettelijke beperkingen aan de toepassing van vreemdelingendetentie te ontwikkelen.

Den Haag, 12 september 2007
Naïma Azough

Schriftelijke vragen van de leden Azough (GroenLinks) en De Wit (SP) aan de staatssecretaris van Justitie over de langdurige detentie van asielzoekers in het grenshospitium.


1.Kent u het onderzoek van Vluchtelingenwerk Nederland1, waaruit blijkt dat asielzoekers gemiddeld 100 dagen gedetineerd worden in het grenshospitium voordat ze overgebracht worden naar reguliere opvangvoorzieningen of worden uitgezet?


2.Klopt het dat asielzoekers en zelfs gezinnen met kleine kinderen zo lang in detentie moeten doorbrengen?


3.Kunt u aangeven waarom asielzoekers zo lang doorbrengen in het grenshospitium? Waarom kunnen Dublin-claimanten niet eerder dan gemiddeld 86 dagen na plaatsing in het grenshospitium worden overgedragen?


4.Waarom kan de IND niet in alle gevallen achteraf duidelijk maken waarom iemand langdurig detentie heeft moeten ondergaan? Kan er in dergelijke gevallen dan nog gesproken worden van een juiste toepassing van de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit?


5.Gaat het terugdringen van dit soort vormen van detentie onderdeel uitmaken van de door u toegezegde verbeteringen van de aanmeldprocedure? Zo ja, hoe? Bent u het met ons eens dat er een wettelijk maximum aan de duur van detentie in het grenshospitium moet komen? Zo nee, vindt u het geoorloofd dat detentie steeds langer lijkt te duren zonder enige tijdslimiet?

Den Haag, 12 september 2007