Marine rondt noodhulp Nicaragua af

De marineschepen Hr. Ms. Van Nes en Hr. Ms. Pelikaan hebben vanochtend de noodhulpoperatie aan het door een orkaan geteisterde Nicaragua afgerond en keren terug richting Nederlandse Antillen. De kosten van de operatie werden door de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie gedragen.

Hulpteams van de bemanning van Hr. Ms. Van Nes hebben hun werkzaamheden afgerond en zijn met behulp van de motorboten van het fregat inmiddels terug aan boord. Na het overbrengen van een laatste partij goederen naar het zwaar getroffen plaatsje Dakura vervolgt het fregat haar missie in het Caribisch gebied. Het transportschip Hr. Ms. Pelikaan brengt de resterende noodhulppakketten naar de havenplaats Puerto Cabezas en volgt daarna de Van Nes.

Gedurende de afgelopen dagen hebben hulpteams van de Van Nes op de wal de bevolking gesteund bij het ruimen van bomen en puin, het weer opzetten van een kleine kliniek, het herstellen van drinkwatervoorziening en het coördineren van de hulpacties door de lokale autoriteiten. Andere marinemannen en -vrouwen hebbenn voedsel, drinkwater en andere eerste levensbehoeften uitgedeeld.

In totaal hebben de twee marineschepen een kleine twintig ton hulpgoederen naar met name zeer moeilijk bereikbare en ondergelopen dorpen en gemeenschappen getransporteerd. Veel transporten bleken alleen mogelijk door de lucht met de boordhelikopter van Hr. Ms. Van Nes.

Eerder al zegde het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking 200.000 Euro toe aan het Rode Kruis ten behoeve van de slachtoffers van orkaan Felix.

Noot voor redacties (