"Uitlatingen ZN-directeur misselijkmakend en onaanvaardbaar"

12/09/2007 17:20



ActiZ



De suggestie van directeur Zorg van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), Chiel Bos dat de zorg voor terminale patiënten in de knel komt omdat zorgaanbieders liever gemakkelijk geld verdienen door met cliënten naar het zwembad te gaan of gordijnen dicht trekken, is "misselijkmakend en onaanvaardbaar". Dat zegt ActiZ-directeur Mariëlle Rompa in reactie op een interview van Bos met Zorgvisie. Ook in een brief aan de Tweede Kamer suggereert ZN met iets beleefdere woorden dat (grote) zorgaanbieders hun eigen vraag creëren door indicaties te 'regelen' voor kennelijk onnodige zorg. Daarmee wordt de integriteit van zorgaanbieders én het onafhankelijke indicatieorgaan CIZ ontoelaatbaar aangetast. "ZN zaait hiermee grote maatschappelijke onrust en zet de politiek volledig op het verkeerde been. Horrorverhalen zijn voor bij het kampvuur, niet voor een serieus debat over de zorg. Als deelnemer aan dat debat heeft ZN zich met deze smadelijke uitlatingen volledig gediskwalificeerd", aldus Rompa.

Bos verklaart de explosieve stijging van ondersteunende begeleiding, een functie binnen de AWBZ, uit zorgaanbieders die hun eigen indicatie mogen stellen. Zorgaanbieders vragen voor bestaande klanten extra begeleiding aan om zo geld te verdienen met "makkelijke klusjes". Zorg aan nieuwe cliënten, zoals terminale patiënten, zou volgens Bos nu in gevaar komen door de wijze waarop zorgaan-bieders ondersteunende begeleiding inzetten om omzet te genereren.

Dat extra budget nodig is voor de AWBZ-zorg om knelpunten als wachtlijsten bij zorgkantoren en cliëntenstops bij zorgaanbieders te voorkomen, onderschrijft ActiZ. Dat zorgaanbieders zelf de hand hebben gehad in het bereiken van het plafond van dat budget, verwerpt ActiZ als een suggestieve en ongegronde beschuldiging. Zorgaanbieders kùnnen niet op eigen gezag indiceren. Het is onmogelijk om indicaties te 'regelen'. Ondersteunende begeleiding wordt pas ingezet na goedkeuring volgens protocollen door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). De omschrijving van de praktijk van ondersteunende begeleiding door ZN is volstrekt karikaturaal. Het beledigt de mensen die deze begeleiding krijgen én de mensen die deze zorg dag in dag uit bieden. Het diskwalificeert bovendien het CIZ als onafhankelijk orgaan dat verantwoorde zorg voor cliënten borgt.

Wanneer ZN niet in staat is om een feitelijke onderbouwing te geven van de gedane beschuldigingen, eist ActiZ per ommegaande excuses. Tot die tijd zal ActiZ ieder overleg met ZN tot nader orde opschorten.

Voor alles is ActiZ bezorgd over de wijze waarop het debat rond de zorg voor ouderen en chronisch zieken in toenemende mate gevoerd wordt. Rompa: "Wij hebben hier te maken met mensen in een hele kwetsbare positie, die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Wij bieden hen volstrekt verantwoorde zorg. Deze 'broodje aap'-verhalen zorgen voor veel onrust. Iedere angst bij mensen die op terminale zorg zijn aangewezen dat zij deze zorg niet zouden krijgen, wil ik wegnemen. Het bestaat niet dat wij deze mensen in de kou laten staan. De suggestie van ZN dat door oneigenlijk ondernemerschap stervende mensen op de stoep van zorgaanbieders moeten blijven liggen, is misselijkmakend."

ActiZ
ActiZ is de brancheorganisatie van circa 500 zorgondernemers, waaronder het merendeel van de thuiszorgaanbieders. Haar leden bewegen zich in de markt van zorg, wonen, welzijn, preventie en aanverwante diensten. Met een jaarlijkse omzet van circa 12 miljard euro en 400.000 werknemers behoort de branche tot de grootste economische sectoren van ons land.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie