Gemeente Oldenzaal


Oldenzalers waarderen woonomgeving

gepubliceerd op : 12-9-2007

De resultaten van de derde enquête van het internetpanel zijn bekend. Deze keer bestond de peiling uit twee delen. Het eerste gedeelte ging over leefbaarheid en veiligheid in Oldenzaal, zoals onveiligheidsgevoelens, slachtofferschap en overlast door jongeren. Het tweede deel betrof de wijkorganen in Oldenzaal.

In totaal deden 893 Oldenzalers mee aan de peiling, ruim 300 meer dan bij de vorige twee enquêtes.

Leefbaarheid en veiligheid
Aan de inwoners is gevraagd of zij zich wel eens onveilig voelen. Bijna tweederde (65%) geeft aan zich in het algemeen niet onveilig te voelen. Minder dan eenvijfde van de ondervraagden (17%) zegt zich onveilig te voelen in de eigen buurt. Landelijk gezien geeft 22% van de bevolking aan zich wel eens onveilig te voelen, in Twente bedraagt dit aantal 14%. Ook blijkt dat Oldenzalers de leefbaarheid en de voorzieningen in de woonomgeving waarderen: de gegeven cijfers hiervoor liggen tussen de 7,2 en 7,7. De resultaten van dit onderdeel van de enquête zullen dienen als input voor de Nota Integrale Veiligheid.

Wijkorganen
Meer dan de helft van de inwoners van een wijk waar een wijkorgaan actief is (53%), is positief gestemd over de wijkorganen. Tweevijfde (40%) heeft hierover geen oordeel. Opvallend is dat bij problemen in de woonomgeving 68% rechtstreeks contact opneemt met de gemeente en slechts 13% met het wijkorgaan. De resultaten met betrekking tot de wijkorganen worden betrokken bij de uitwerking van de kadernotitie Burgerparticipatie.