Gemeente Goes

Milieueffectrapport Sloeweg niet aanvaardbaar voor Goes

Het college van burgemeester en wethouders heeft aan de gemeenteraad voorgesteld om het Milieueffectrapport (MER) Sloeweg niet aanvaardbaar te verklaren.

Als de raad met dat voorstel instemt, komt de MER-procedure voorlopig stil te liggen. Het voorstel van burgemeester en wethouders wordt behandeld in de openbare raadsvergadering van donderdag 20 september a.s..

In 2001 heeft een quick scan met betrekking tot de corridor Sloe-Goes plaatsgevonden om de huidige en toekomstige problematiek van de verkeersafwikkeling in beeld te brengen. In 2003 is de Startnotitie MER Sloeweg opgesteld en daarop heeft inspraak plaatsgevonden. Vervolgens zijn de richtlijnen (toetsingscriteria) voor het MER opgesteld. Het MER kan pas verder in procedure worden gebracht als de raad uitspreekt dat het MER aanvaardbaar is.

Nieuwe ontwikkelingen

Tijdens de doorlopen procedure (2001-2007) zijn er nieuwe ontwikkelingen geweest waarmee het MER in de ogen van het college ten onrechte geen rekening houdt. De enkelvoudige bereikbaarheid van Goes als centrumgemeente staat in toenemende mate onder steeds grotere druk. Het is het college van Goes inmiddels duidelijk dat een aansluiting van de `s-Gravenpolderseweg op de A58 absoluut noodzakelijk is. Bovendien vraagt de ontwikkeling van een grootschalige ziekenhuislocatie aan de 's-Gravenpolderseweg daar ook om. De huidige vestiging van het ziekenhuis, maar zeker de mogelijke uitbreiding, kan een ontsluiting op de A58 niet langer ontberen. Er is sprake van een voortschrijdend inzicht met betrekking tot de noodzakelijke ingrepen om de toenemende verkeersdruk in Goes te kunnen voorkomen.

Onaanvaardbaar

Omdat ontsluitingen op snelwegen in relatie tot elkaar dienen te worden bezien, kan het aanvaardbaarheidsoordeel over het MER Sloeweg en daarmee ook over de toekomstige realisatie van de aansluiting Drieweg uitsluitend worden gegeven wanneer de effecten van beide aansluitingen in een MER gelijktijdig kunnen worden beoordeeld. Aangezien in het MER alleen van een aansluiting Drieweg wordt uitgegaan, dient het MER alleen al om die reden als onaanvaardbaar te worden gekwalificeerd. Bovendien omvat het MER een aantal `leemten in kennis en informatie'.

Gelet op de genoemde punten heeft het college het niet nodig geacht om een verdere inhoudelijke toetsing van het MER te verrichten.