EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

09/12/2007 - EVO: âStrakke aansturing kabinet nodig bij operatie minder lasten bedrijfslevenâ

bij operatie minder lasten bedrijfslevenâ

Op 12 september heeft de Tweede Kamer het kabinetsplan om de administratieve lasten voor het bedrijfsleven te verlichten, besproken met de staatssecretarissen van Financiën en Economische Zaken. De Kamer prijst net als EVO de concrete en doelgerichte aanpak van het kabinet, maar het mag nog wel wat ambitieuzer. Bovendien wil EVO een strakke regie vanuit het kabinet. Zonder zoân aansturing is het onmogelijk om de kabinetsdoelstelling de administratieve lasten met een kwart te verminderen, te realiseren. Als het doorvoeren van lastenverlichtingen aan de departementen zelf wordt overgelaten, is dat de slager die zijn eigen vlees keurt.

Het CDA vroeg de staatssecretarissen te kijken naar de totaallijst van EVO met 40 knelpunten. De staatssecretaris van EZ antwoordde hierop dat in het kabinetsplan alleen de knelpunten zijn opgenomen die voor een brede groep bedrijven spelen, namelijk de
bevoorradingsproblematiek en omslachtige afvalstoffenregeling. De andere punten worden volgens de staatssecretaris door de minister van Verkeer en Waterstaat opgepakt. Die lezing is volgens EVO echter net even te gemakkelijk.

EVO wijst erop dat niet alle genoemde knelpunten op het bordje van Verkeer en Waterstaat liggen. Denk aan het probleem van de verplichte rittenregistratie voor bestelautorijders, de noodzaak om één loket in te richten voor het aanleveren van informatie bij in- en uitvoer van goederen (single window) en de bundeling van fysieke controles op binnenkomende goederen.

EVO zou daarom graag zien dat het kabinet ook deze punten in haar programma opneemt, zodat ze niet tussen wal en schip vallen. Het zijn uiteindelijk de departementen zoals het ministerie van Verkeer en Waterstaat die de regels moeten aanpassen. EVO vreest dat er zonder een strakke en integrale aansturing vanuit het kabinet weinig van de lastenverlichtingoperatie terechtkomt.