Bve Raad



MBO Raad:
'Deltaplan biedt kansen voor beter werkend inburgeringssysteem'

De ministerraad heeft op voorstel van minister Vogelaar ingestemd met het Deltaplan inburgering 'Vaste voet in Nederland'. In het plan staan voorstellen om de kwaliteit van de inburgering te verbeteren en om meer mensen in te laten burgeren. De MBO Raad heeft in een eerder stadium in een brief aan minister Vogelaar gereageerd op het concept Deltaplan inburgering. Verder heeft de MBO Raad deelgenomen aan het bestuurlijk overleg over het plan met Blik op Werk. De MBO Raad is positief over de sfeer en toonzetting van het plan en vindt dat het Deltaplan veel mogelijkheden biedt om tot een beter werkend systeem van inburgering te komen. Uitgangspunt van het Deltaplan inburgering is de op 1 januari 2007 in werking getreden Wet inburgering (WI).

Onafhankelijk onderzoek
De voorzitter van de MBO Raad, Margo Vliegenthart, heeft aangegeven het belangrijk te vinden dat op korte termijn duidelijk wordt hoe de huidige Wet inburgering nu uitpakt. In de brief aan minister Vogelaar stelt de MBO Raad dan ook een onafhankelijk onderzoek voor naar de huidige uitvoeringspraktijk van de WI. Het gaat dan om een onderzoek naar de stand van zaken, met name de realisatie van de aanbestedingen en het functioneren van het regime voor gemeenten, inburgeraars en aanbieders.

Participatiefonds
Een ander punt is het Participatiefonds. Minister Vogelaar stelt voor de middelen voor WWI, WEB (Educatie) en het werkdeel van het WWB in een fonds te storten. Dat geeft gemeenten meer ruimte. De MBO Raad kan zich niet vinden in dit voorstel. Mark Rutte (VVD) heeft, als toenmalig staatssecretaris OCW, aangegeven dat het afschaffen van de gedwongen winkelnering voor de Educatie (WEB) pas aan de orde is na de evaluatie van de nieuwe Wet inburgering. In die evaluatie worden de consequenties van de marktwerking voor roc's en de onderwijsinfrastructuur in beeld gebracht. Overigens is deze evaluatie een ander onderzoek dan dat waar de MBO Raad op aandringt. Dat betreft immers een onderzoek naar de huidige realisatie van de Wet inburgering.

---

Meer informatie
Deltaplan inburgering 'Vaste voet in Nederland' Aanbiedingsbrief minister Vogelaar bij Deltaplan inburgering