Openbaar Ministerie

College heeft vervolggesprek met COC over discriminatoir geweld.

12 september 2007

Vanmorgen heeft een vervolggesprek plaatsgehad tussen de voorzitter van het College van procureurs-generaal, Harm Brouwer en Frank Van Dalen, voorzitter van het COC Nederland.
Dit gesprek vond plaats in vervolg op een eerdere bespreking op 13 juli naar aanleiding van gewelddadige uitingen tegen homoâs.

In het kader van het opsporings- en vervolgingsbeleid in het algemeen is door Brouwer toegezegd dat er na dergelijke geweldsaangiften steeds actief gezocht zal worden naar de identiteit van de verdachte en als die identiteit kan worden vastgesteld (en het feit bewezen) het OM in alle gevallen zich als doel stelt een strafrechtelijke reactie door rechter of officier te laten volgen, indien mogelijk voorafgegaan door voorlopige hechtenis.Â

De strafmaxima voor de vervolging van discriminatoir geweld vindt het OM toereikend. Zo is het mogelijk om bij dergelijke geweldsdelicten de strafeis extra te verhogen in verband met het feit dat het geweld gepleegd zou zijn tegen een discriminatoire achtergrond. Dit is ook opgenomen in de door het College van procureurs-generaal aan officieren van justitie gegeven Aanwijzing Discriminatie. Als er bijvoorbeeld sprake is van mishandeling van een willekeurig gekozen slachtoffer door een groep kan voor de leden van die groep de straf oplopen tot bijna een verdubbeling van wat er voor een âgewoneâ mishandeling wordt geëist.

Wel worden in het kader van preventie de bepalingen van het wetsontwerp Maatregelen ter bestrijding van ernstige overlast, waardoor de officier van justitie bevoegdheden krijgt op het gebied van gedragsaanwijzingen en de burgemeester in het kader van gebieds- en verblijfsverboden, als een goed bruikbare aanvulling gezien op de reeds bestaande mogelijkheden. Dit wetsontwerp ligt momenteel bij de Raad van State voor advies aan de regering.
Voorts is er gesproken over een dit najaar nog te ontwikkelen training door Reclassering Nederland in samenspraak met COC en het OM. Dit in het kader van gedragsbeïnvloeding en recidivebestrijding. Een en ander zou inhouden dat de rechter deze straf al in het voorjaar zou kunnen opleggen aan daders van discriminatoir geweld tegen homo's.

Er wordt een vervolggesprek gepland tegen het einde van het jaar.