Algemene Rekenkamer

Fouten en onzekerheden bij Europese aanbestedingen 2006

12 september 2007

De Algemene Rekenkamer heeft ter voorbereiding op het debat in de Tweede Kamer over 'aanbestedingsprocedures rijksoverheid' een bondig overzicht van fouten en onzekerheden over het jaar 2006 naar de Kamer gestuurd. Het debat in de Tweede Kamer staat gepland op donderdag 13 september om 17:30. uur

De cijfers in het overzicht zijn afkomstig uit het rechtmatigheidsonderzoek over 2006, dat wij op 16 mei 2007, Verantwoordingsdag, hebben gepubliceerd.

Vorige week vrijdag hebben wij de Kamer over dit onderwerp eveneens een brief gestuurd naar aanleiding van een Kamervraag.

Wat zijn fouten en onzekerheden?
De Algemene Rekenkamer kan verschillende oordelen uitspreken over fouten (op artikelniveau) in de jaarverslagen en de daarin opgenomen uitgaven, ontvangsten en verplichtingen en het beheer (bedrijfsvoering) daarvan. Zo kan er sprake zijn van:
- een onrechtmatigheid in de uitgaven, ontvangsten en verplichtingen;
- ondeugdelijke weergave van de uitgaven, ontvangsten en verplichtingen;
- onzekerheid over de rechtmatigheid;een onvolkomenheid in het (financieel) beheer;
- een combinatie van onrechtmatigheid of onzekerheid daarover en onvolkomenheid.

Wij kwalificeren verplichtingen, uitgaven of ontvangsten als onrechtmatig als ze niet tot stand zijn gekomen zoals de begrotingswetten en andere wettelijke regelingen voorschrijven. Verplichtingen, uitgaven of ontvangsten zijn ondeugdelijk weergegeven als de jaarverslagen niet zijn opgesteld overeenkomstig de wijze waarop dat in wettelijke regelingen is voorgeschreven. Er is sprake van onzekerheid over de rechtmatigheid van de uitgaven of ontvangsten als wij bepaalde zaken niet kunnen controleren, omdat de noodzakelijke informatie daarvoor ontbreekt. Onzekerheid over de rechtmatigheid wordt veroorzaakt door problemen in het beheer, zoals onvolkomenheden in de administratieve organisatie of het beleid ter voorkoming van misbruik en oneigenlijk gebruik.