Provincie Zuid-Holland

Den Haag, Statenfractie Zuid-Holland

12 september 2007

Vestiging nieuwe kerncentrale in Zuid-Holland onaanvaardbaar

De Statenfractie van de PvdA heeft het College van GS gevraagd zo snel mogelijk een duidelijk signaal af te geven aan de ministers van EZ en VROM, dat eventuele vestiging van een nieuwe kerncentrale in de directe omgeving van de Randstad onaanvaardbaar is voor de Provincie Zuid-Holland.

De ministers van EZ en VROM zijn bij de voorbereiding van PlanMER op zoek naar waarborglocaties voor kerncentrales in het kader van de Partiële Herziening Tweede Structuurschema Elektriciteitsvoorziening. Potentiële locaties in of nabij de provincie Zuid-Holland zijn de Tweede Maasvlakte, Borsele of Moerdijk. Op eerder door de Statenfractie gestelde vragen (december 2005 en juli 2006) aan GS over nieuwe kerncentrales werd onder andere geantwoord, dat de bevolkingsdichtheid van de provincie Zuid-Holland opnieuw een belangrijk aandachtspunt moet zijn bij een eventuele nieuwe locatieafweging door het Rijk. Op dat moment wilde GS niet op deze afweging vooruit lopen.

Maar nu is de tijd rijp voor een duidelijk signaal richting het Rijk. Volgens de procedure is het o.a. aan de Provincies om zich uit te spreken over de voorgestelde reikwijdte van het onderzoek. De termijn van raadpleging sluit medio september 2007 ( zie bijlage).

" Het is onaanvaardbaar voor de PvdA fractie om in de directe omgeving van de Randstad een nieuwe kerncentrale te open. Dit vormt een te grote bedreiging voor de circa 6 miljoen Randstadbewoners. En moet nu duidelijkheid zijn" ,aldus Ulla de Wreed, Statenlid PvdA .

Bijlage:
Brief van ministers EZ ern VROM (TK, 28 388, nr.6)

Noot voor de redactie,