Miko


Miko haalt miljoenenorder binnen
voor productie van margarinevlootjes

Turnhout, 12 september 2007 - Miko, de op Eurolist by Euronext Brussels genoteerde koffieservice- en kunststofverpakkingsspecialist, haalt een miljoenenorder binnen voor de productie van 250 g margarineverpakkingen in opdracht van een wereldwijd opererende margarinefabrikant. Het gaat in totaal om 850 miljoen bakjes, verspreid over een periode van vijf jaar, en met een jaaromzet van 4,5 miljoen EUR.

De vlootjes zullen op fifty-fifty basis, zowel in de Belgische vestiging in Turnhout als in de Poolse vestiging van de kunststofdivisie van Miko, worden geproduceerd volgens het principe van In Mould Labelling. Dit is een technologie, waarbij tijdens het spuitgietproces een veelkleurig bedrukt kunststofetiket in de verpakking wordt geïntegreerd. Een van de redenen waarom de margarinefabrikant voor Miko heeft gekozen is dat - door de spreiding van productie over beide vestigingen in België en in Polen - de verpakkingen in de nabijheid van de markten worden geproduceerd waar ze uiteindelijk zullen terecht komen.

Als rechtstreeks gevolg van deze opdracht zal er een bedrag van 4,4 miljoen EUR worden geïnvesteerd in de kunststofdivisie, en dit voor productiemachines, matrijzen en robotisatie. Dit laatste zorgt ervoor dat de productie, de verpakking, en zelfs de nacontrole volledig automatisch gebeuren. De investering zal eveneens gelijkelijk worden verdeeld tussen de fabrieken in Polen en Turnhout.

De start van de eerste productiefase is gepland in oktober/november 2007. Medio 2008 zal de productie op volle snelheid lopen met de ingebruikname van de laatste machine.

De verpakkingen zijn voornamelijk bestemd voor de Duitse, de Nederlandse en de Poolse markt.

Frans Michielsen, gedelegeerd bestuurder en CEO van de Miko-groep: "Wij zijn al een tijdje op zoek naar een differentiatie binnen ons productaanbod. Hoewel we ons voorlopig blijven specialiseren in de voedingsverpakkingssector, geeft dit nieuwe project ons een volwaardige extra poot om op te staan. Naast ijsroomverpakkingen en schaaltjes voor kant-en-klaar maaltijden, komen er nu dus margarinevlootjes bij."

Daarenboven haalde de kunststofdivisie van Miko een project van 1 kg margarine bakjes en deksels binnen. Deze verpakkingen zijn bestemd voor België, Polen, Duitsland, Frankrijk en Roemenië. Het gaat over een herbruikbare verpakking met diverse toepassingsmogelijkheden. Het totale contract slaat op 14 miljoen dozen en deksels te produceren over 3 jaar.

OVER MIKO

Miko is al meer dan 200 jaar actief in koffieservice en werd in 1998 geïntroduceerd op Eurolist by Euronext Brussels. Miko volgt een "tweepijlerstrategie" waarbij de kernactiviteiten - koffieservice en kunststofverpakkingen - nagenoeg zelfstandige entiteiten zijn met elk hun eigen management, zodat beide activiteiten een eigen groeipad kunnen volgen. De groep stelt 540 mensen te werk en haalde in 2006 een omzet van 90,62 miljoen EUR. 44 % hiervan was voor rekening van de kunststofdivisie. De overige 56 % werd gerealiseerd door de koffieserviceafdeling. Het is een internationale groep met eigen ondernemingen in België, Frankrijk, Nederland, Engeland, Duitsland, Polen, Tsjechië en Slowakije.

EINDE