Ingezonden persbericht




PERSBERICHT

12 september 2007 - Ethiopisch Millennium in Nederland

Receptie - vredeswake - reflectie
in centrum Den Haag

Op 12 september 2007 staan Ethiopiërs en Nederlanders die iets met Ethiopië hebben stil bij de Millenniumwisseling in Ethiopië. Ethiopië hanteert de Juliaanse kalender; die loopt 7 jaar en ruim acht maanden achter bij de Nederlandse kalender. 12 september is in Ethiopië de eerste dag van het nieuwe jaar

Ethiopiërs en Ethiopië-liefhebbers in geheel Nederland grijpen die gelegenheid aan om het Afrikaanse land beter voor het voetlicht te brengen en te werken aan verzoening en verbroedering.

Receptie in Atrium
Het officiële startsein voor die activiteiten wordt gegeven tijdens een receptie in het Atrium in Den Haag. Daar komen vooraanstaande Nederlanders, Ethiopiërs en andere genodigden. De receptie start om 17.00 uur en duurt tot 18.30 uur. Prof. J. Pronk, oud-minister voor ontwikkelingssamenwerking en voormalig afgezant van de VN secretaris-generaal in Sudan en Abiy Ashenafi, voorzitter van Stichting Ethiopië Millennium en actief lid in de Hoorn van Afrika Diaspora in Nederland, houden een toespraak. Het fotoboek Ethiopië:Kracht en Kwetsbaarheid wordt gepresenteerd. Tevens wordt de fototentoonstelling Ethiopische Vrouwen Mozaïek met werken van Ethiopische en Nederlandse fotografen geopend.

Vredeswake op Spuiplein
Direct daarna vindt een uniek gebeuren plaats. Voor het eerst in de geschiedenis houden migranten uit de Hoorn van Afrika een ludieke vredesmanifestatie op het Spuiplein. U leest hierover in een apart Persbericht van de drie betrokken organisaties: Dalmar, NSON en SEM.

Bijeenzijn in Lucent Danstheater
Meteen daarna, om 19.00 uur, begint in het aangrenzende Lucent Danstheater een informeel samenzijn met muziek en reflectie van Ethiopiërs en Ethiopië betrokkenen.

Noot voor de pers:
De media zijn van harte welkom. Voor interviews met officials dienen journalisten van tevoren contact op te nemen met de Stichting Ethiopia Millennium (SEM): info@ethiopiamillennium.nl of 06 - 5337 6381 (mw. Debritu Lusteau) of 06 -53376381 (mw. Dorothé Appels).

Meer informatie op www.ethiopiamillennium.nl.

Het bestuur van SEM bestaat uit: Abiy Ashenafi, Dorothé Appels, Debritu Lusteau, Alem Desta en Jos van Beurden. Adres: Oranjelaan 50, 2281 GE Rijswijk. Tel 06 - 13478501. E-mail: info@ethiopiamillennium.nl. www.ethiopiamillennium.nl.


---- --
Dalmar, organisatie van de Somalische diaspora
en
New Sudan Organisations in the Netherlands (NSON)
en
Stichting Ethiopië Millennium (SEM)

Persbericht

Bijzondere vredeswake op Spuiplein

12 september 2007
Van 18.15 - 19.00 uur
Spuiplein, Den Haag

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de diaspora uit landen van de Hoorn van Afrika in Nederland nemen zij gezamenlijk en openlijk stelling in een Schreeuw voor Vrede. Zij doen dat op 12 september 2007 op het Spuiplein in Den Haag (van 18.15 tot 19.00 uur). De diaspora leden maken zich grote zorgen over de vele conflicten, de schending van de mensenrechten en het uitblijven van ontwikkeling in hun landen van herkomst. Zij verlangen naar vrede en weten zich in hun zoektocht daarnaar door veel Afrikanen en Nederlanders gesteund.

De Schreeuw voor Vrede wordt een vreedzaam gebeuren met kinderen en volwassenen, beelden, kleuren en klanken, woorden en momenten van stilte en tot slot een gezamenlijke Schreeuw. Het wordt een bijzondere gebeurtenis met verrassende elementen. De organisatie is in handen van de Stichting Ethiopië Millennium, het New Sudan Organisations Network en de Somalische organisatie Dalmar.