NEN


Toleranties gietstukken opnieuw vastgelegd

dinsdag 11 september 2007, 09:10

Net als voor verspaande of vervormde werkstukken in de machinebouw en de toelevering daarvan, bestaat er voor gietwerk een stelsel van standaardtoleranties. Deze zijn in 1994 wereldwijd vastgelegd in ISO 8062.

In de nieuwe uitgave van deze norm zijn de praktijkervaringen van de afgelopen jaren verwerkt. Hij bestaat uit drie delen, twee daarvan zijn nu in ons land leverbaar als NEN-EN-ISO-norm. Deel 1 is er alleen in het Engels en het Frans. Het is een uitgebreide lijst van termen en definities voor alle geometrische aspecten van werkstukken die in een matrijs gegoten of gespoten zijn. De vastgelegde begrippen betreffen het vormproces, de vormapparatuur, uitlijnigheid, de oppervlaktekwaliteit en de nabewerking van de gietproducten. Bepaalde begrippen zijn verduidelijkt met figuren.

Metaal
Deel 3 heeft alleen betrekking op gietwerk uit metaal. Het bevat de tolerantietabellen voor lengtematen en voor geometrische afwijkingen als rechtheid, vlakheid, rondheid en haaksheid, en een tabel met voorbewerkingen. De wijze van aanduiding op tekeningen en in bijbehorende documentatie is eveneens vastgelegd. Daarbij is de tolerantieaanduiding gewijzigd van CT in GCTG. In een bijlage wordt de aandacht gevestigd op het juist aanduiden van referenties op tekeningen.

Deel 2 is nog in voorbereiding. Dat wordt een zogenoemde Technical Specification (ISO/TS) met algemene toleranties voor in een matrijs gevormde werkstukken. De drie delen van de norm zijn van belang voor ontwerpers, tekenaars en werkvoorbereiders van metaalgietwerk en kunnen ook in het technisch onderwijs worden gebruikt.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-ISO 8062-1:2007 en;fr (Norm) NEN-EN-ISO 8062-2:2000 Ontw. en (Norm) NEN-EN-ISO 8062-3:2007 en (Norm) Zie het origineel
[s?DetailPagina.Nieuws.Toleranties_gietstukken_opnieuw_vastgelegd.2451 83]