NEN


EMC in machinebouw

dinsdag 11 september 2007, 09:19

NEN heeft een Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR) uitgebracht over hoe elektromagnetisch compatibel (EMC) te installeren. Deze is niet alleen van belang voor gebouwinstallaties die door elektrotechnische installateurs worden aangelegd, maar meer nog voor de toegepaste elektrotechniek in machines en productielijnen.

Deze kunnen met al hun frequentiegeregelde aandrijvingen en bewegingen, en de digitale besturing daarvan zorgen voor veel EMC-problemen in de omgeving waarin ze staan. Bovendien dienen machines op dit punt CE-gemarkeerd te worden. De nieuwe NPR hierover van NEN is de Nederlandse vertaling van deel 5-2 van een internationale publicatie van de IEC over EMC in ruimere zin. Voluit heet de NPR daarom NPR-IEC/TR 61000-5-2 en de titel is 'Elektromagnetische compatibiliteit (EMC) - Deel 5: Installatie- en migratierichtlijnen - Sectie 2: Aarding en bekabeling'.

Het document biedt aanbevelingen voor de aarding en bekabeling van elektrische en elektronische systemen en installaties om de EMC te waarborgen. Deze aanbevelingen zijn bestemd voor zowel machinebouwers als ontwerpers en gebruikers. Fabrikanten van gevoelige apparatuur of juist sterk stralende toestellen en systemen kunnen deze richtlijn ook toepassen.

Naast een aantal theoretische achtergronden geeft de NPR vooral praktische aanwijzingen voor onder meer aardelektroden en aardingsnetten, het aanleggen van kabel(bundel)s en draden, onderlinge verbindingen, kabeltypen, kabelrekken en kabelgoten en de toepassing van ferrieten om storingen tegen te gaan.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR-IEC/TR 61000-5-2:2004-07 en;fr (Norm) NEN MachinebouwMail (Publicatie)
http://www2.nen.nl/nen/servlet/dispatcher.Dispatcher?id=BIBLIOGRAFISCHEGEGEVENS&contentID=195345