Brandweervrijwilligers voelen zich vernederd

12/09/2007 07:48



Belangenvereniging voor Brandweer Vrijwilligers



Brandweervrijwilligers voelen zich vernederd door de woorden van de scheidend voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) Don Berghuijs. Tot deze slotsom komt de Belangenvereniging voor Brandweer Vrijwilligers i.o., naar aanleiding van de vele reacties die de vereniging kreeg van haar leden. De heer Berghuijs stelde dat hij de vrijwilligers bij de brandweer een onprofessionele club vond. Hij vergeleek de brandweervrijwilligers met leden van een herensociëteit die geprofessionaliseerd moeten worden. Deze opmerking is bij de duizenden brandweervrijwilligers in het verkeerde keelgat geschoten. Zij eisen een onmiddellijke publieke rectificatie.

Naar aanleiding van het recente persbericht over het buitenspel zetten van de Belangenvereniging voor Brandweer Vrijwilligers i.o. door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is door Don Berghuijs, als voorzitter van de NVBR, in de media gereageerd.

,,Je ziet langzaam maar zeker ook meer beroepsbrandweerlieden'', zegt NVBR-voorziter Don Berghuijs, tevens directeur van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. ,,Ik heb de vrijwillige brandweer wel eens vergeleken met een herensociëteit die moet worden geprofessionaliseerd.''

Het is werkelijk onbegrijpelijk - zeker vanuit bestuurlijk oogpunt - dat de Vrijwillige Brandweer van Nederland (voor de goede orde: 23.000 professionals die bij nacht en ontij klaarstaan om de burger noodhulp te verlenen) vergeleken wordt met een herensociëteit die nodig moet worden geprofessionaliseerd. Deze uitlatingen worden door de brandweervrijwilligers als pure minachting ervaren. Een klap in het gezicht van die 23.000 brandweervrijwilligers die naast hun gewone werk en hun gezin, hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen door zich voor 100 procent in te zetten - en bovendien een belangrijk aandeel hebben in de organisatie waar de gehele rampenbestrijding op drijft!

De leden van de Belangenvereniging voor Brandweer Vrijwilligers i.o. reageren dan ook furieus op deze uitspraken. Men voelt zich vernederd, bedrogen en in de steek gelaten door de NVBR. Nota bene de organisatie die hen jarenlang heeft voorgehouden hun belangen te vertegenwoordigen! Het bestuur van de NVBR is in een brief om opheldering en om publieke rectificatie gevraagd.

Onlangs verklaarde de Minister van BZK dat zij niet bereid was de Belangenvereniging i.o. te betrekken bij het vakbondsoverleg, omdat zij vond dat de NVBR de belangen van de vrijwilligers afdoende vertegenwoordigde! Het bestuur van de Belangenvereniging i.o. heeft echter naar aanleiding van de uitspraken van de voorzitter van de NVBR geconcludeerd dat de NVBR nadrukkelijk zèlf aangeeft op geen enkele wijze de belangen van de brandweervrijwilligers te behartigen en niet betrokken is bij de vrijwillige zaak. Daarom eist de Belangenvereniging Brandweer Vrijwilligers i.o. een plaats aan de overleg- en onderhandelingstafel op, als partij in voor de vrijwilligers zo belangrijke besluitvorming.

In dat verband zal de Belangenvereniging voor Brandweer Vrijwilligers alle recente onderzoeken en besluiten die de vrijwilligers betreffen en waar de NVBR bij betrokken is geweest, kritisch tegen het licht gaan houden. Het staat voor de Vereniging i.o en vele brandweervrijwilligers nu definitief vast dat de NVBR geen belangenvertegenwoordiger namens Brandweer Nederland kan zijn; niet bij het Ministerie van BZK, niet bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), niet bij de werkgevers, nergens meer.

Daarom zal de Belangenvereniging voor Brandweer Vrijwilligers met een eigen visie en opvatting komen over de recent aan de Tweede Kamer aangeboden Wet op de veiligheidsregio's waarin op verhulde wijze een regionalisering van lokale brandweerkorpsen alsnog lijkt te zijn opgenomen. Deze visie zal de Belangenvereniging te zijner tijd aanbieden aan o.a. het nationale veiligheidsberaad, de VNG en het Ministerie van BZK.

Strand Horst - 11 September 2007

Datum : 11 September 2007
Betreft : Persbericht nummer 2
Dossier : NVBR: herensociëteit
Woordvoerder : Ruud van Vliet, Vrijwillig ondercommandant van de Brandweer van Alkmaar; tevens vicevoorzitter van de Belangenvereniging Brandweer Vrijwilligers i.o Email-adres : vanvlietwotex@planet.nl
Telefoon : 06-22244674
Website : www.brandweervrijwilligers.nl