GroenLinks

Nederland moet CO2 uitstoot eindelijk terugdringen

11 september 2007

Nederland blijft het klimaat steeds sterker vervuilen. Sinds 1990 is de uitstoot van CO2 met zeven procent gestegen, zo blijkt vandaag. Het kabinet durft de noodzakelijke maatregelen niet te nemen. Daarom zal GroenLinks zelf voor Prinsjesdag een klimaatplan presenteren.

Ondanks de toegenomen aandacht voor de klimaatcrisis neemt de uitstoot van het belangrijkste broeikasgas, CO2, in Nederland niet af. Integendeel, de uitstoot van CO2 in Nederland is sinds 1990 met 7% gestegen. Dat is de conclusie van het Milieu- en Natuurplanbureau in de vandaag gepubliceerde Milieubalans 2007. Het ontbreekt aan de politieke wil hier echt wat aan te doen. Mooie woorden zijn er genoeg, maar het ontbreekt aan concrete daden. Het kabinet belooft grote reducties, maar hun eerste daden waren het uitstellen van de kilometerheffing en het toestaan van vijf nieuwe, zeer vervuilende kolencentrales.

Volgens het Kyoto-verdrag moet Nederland in 2012 zijn broeikasgasemissies met 6% hebben verminderd. Dat Nederland toch aan dit verdrag kan voldoen, komt doordat Nederland massaal uitstootrechten opkoopt in het buitenland waarmee het de binnenlandse uitstootgroei `compenseert'. Zo blijft verborgen dat Nederland binnenlands een groot probleem heeft om de CO2-uitstoot onder controle te krijgen. Uit de Milieubalans blijkt dat de toename van de CO2-uitstoot vooral te wijten is aan de het verkeer en de elektriciteitssector. Dit komt onder andere door het toegenomen gebruik van elektrische apparaten en de aanschaf van steeds zwaardere en grotere auto's.

Burgers vinden dat de overheid het voortouw moet nemen bij het oplossen van het klimaatprobleem. Vooralsnog lijkt het er niet op dat het kabinet de handschoen oppakt. Het kabinet wil in 2020 de broeikasgasemissies met 30% verminderen t.o.v. 1990, maar durft de noodzakelijke maatregelen niet te nemen. GroenLinks zal voor Prinsjesdag een concreet plan presenteren voor verregaande binnenlandse CO2-reductie, zonder dat we aan welvaart hoeven in te leveren.

Wijnand Duyvendak