Heijmans N.V.

11 september 2007
STARTSEIN KOP VAN OOST
De Groningse wethouder F. de Vries, directeur bestuurder mevr. Y. Geerdink van woningcorporatie In en directeur A.J. de Ruiter van Heijmans Vastgoed gaven gezamenlijk het startsein voor de bouw van de De Kop van Oost.In de eerste fase worden twee woontorens met 170 koopappartementen gebouwd, een parkeergarage met daktuin en commerciële ruimte op de begane grond. Verder worden 25 split-level kadewoningen aan het Eemskanaal gebouwd.

De Kop van Oost ligt aan het Eemskanaal aan de zuidoostzijde van de Groningse binnenstad en wordt gebouwd op de locatie van de voormalige houthandel Kunst Obermann. Heijmans kocht het terrein aan in 2003. De sloop en sanering van het terrein is gedaan door de Heijmans-divisie Infra, terwijl de divisie Heijmans Bouw het project realiseert. Het totale project omvat de bouw van 350 appartementen, 50 kadewoningen, ruim 4000 m² commerciële ruimte en de inrichting van de bijgehorende (semi)openbare ruimte. De Groningse corporatie In staat garant voor afname van de helft van de te bouwen woningen. Dat betekent dat de Kop van Oost ook een aantal (vrije-sector) huurwoningen krijgt.

De aanvang van het project betekent tegelijk de start van de toegangsweg tot Meerstad, de uitbreidingslocatie ten oosten van de stad Groningen. De torens van De Kop van Oost markeren deze route. Heijmans en wooncorporatie In realiseren de bouw volgens het zogenaamde Wenswonen-concept. Deze ontwerp- en bouwmethode biedt kopers ruime gelegenheid om hun woning naar eigen inzicht in te delen. Het maakt bovendien alle kosten direct inzichtelijk. Heijmans heeft door heel Nederland inmiddels al ruim 2.300 Wenswonen-woningen in ontwikkeling, verkoop, aanbouw of opgeleverd.

De verkoop van de appartementen is medio 2006 van start gegaan. De eerste appartementen worden naar verwachting eind 2008 opgeleverd. De prijzen variëren van 96.000,= tot 530.000,=. Op dit moment is meer dan de helft van de in de eerste fase te bouwen woningen verkocht. De Kop van Oost wordt door In en Heijmans in gezamenlijke winst en risico ontwikkeld. Met de aanleg van het complete project is een totaalomzet van ongeveer 100 miljoen gemoeid. De laatste woningen zullen rond eind 2009 opgeleverd worden.