Description: AWVN vreest een sterke kostenstijging voor werkgevers als gevolg van de verkrappende arbeidsmarkt. De werkgeversvereniging geeft deze waarschuwing vandaag op haar jaarcongres in Arnhem. AWVN baseert zich op haar praktijkervaringen en op een eigen inventarisatie van de wijze waarop werkgevers omgaan met het steeds kleiner wordende aanbod aan gekwalificeerde werknemers.

Arbeidsmarkt

AWVN waarschuwt: voorkom sterke kostenstijging werkgevers

Datum: 12 september 2007

AWVN vreest een sterke kostenstijging voor werkgevers als gevolg van de verkrappende arbeidsmarkt. De werkgeversvereniging geeft deze waarschuwing vandaag op haar jaarcongres in Arnhem. AWVN baseert zich op haar praktijkervaringen en op een eigen inventarisatie van de wijze waarop werkgevers omgaan met het steeds kleiner wordende aanbod aan gekwalificeerde werknemers.

Werkgeversorganisatie AWVN - adviseur sociaal beleid van bijna 1000 ondernemingen en branches - merkt in haar adviespraktijk dat bedrijven steeds meer moeite hebben met het vervullen van hun vacatures. Ook uit het onderzoek dat AWVN de afgelopen maanden uitvoerde, blijkt dat werkgevers in toenemende mate problemen hebben om geschikt personeel aan te trekken, stelt directeur Arbeidsvoorwaardenbeleid Hans van der Steen van AWVN. "Bij het vervullen van vacatures ligt de nadruk nog steeds op traditionele middelen. Vooral het hoger inschalen van nieuwe medewerkers (21%), het intensiveren van werving- en selectieinspanningen en een verbeterde arbeidsmarktcommunicatie zijn populair. Minder organisaties kiezen voor oplossingen als het bieden van meer flexibiliteit en het aanbieden van andersoortige contracten (ZZP in plaats van een vast dienstverband). Het effect is dat werkgevers allemaal uit dezelfde, snel opdrogende vijver vissen. En ondertussen is er in toenemende mate sprake van productieverlies. Met andere woorden: bovenop de stijgende kosten van de gewone lonen komen straks steeds vaker allerlei min of meer verborgen kosten voor de personeelsvoorziening."

Werkgevers moeten zich volgens Van der Steen beraden op een andere kijk op de verkrappende arbeidsmarkt. "Noem het flexibilisering van de vraag naar arbeid. Eenvoudig gesteld: kritische vragen stellen bij de eigen wensen. Moet die vacature écht vervuld worden door opnieuw een medewerker voor 38 uur en van 9 tot 5? Of kan het door 2 deeltijders? Kan de functie niet helemaal opgeknipt worden en de stukken herschikt? Kan de functie deels met thuiswerken worden vervuld zodat een potentiële kandidaat werk en privé beter kan combineren?" Door flexibeler te zijn in de vraag naar arbeid boren ondernemingen volgens werkgeversorganisatie AWVN een breder arbeidspotentieel aan.

AWVN presenteert tijdens haar jaarcongres een boekje met een aantal aanknopingspunten voor werkgevers om kritisch om te gaan met de arbeidsmarktkrapte en om op termijn de kosten van de personeelsvoorziening in de hand te houden.