Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 12 september

Fryslân, 12-09-2007 * Politieberichten van dinsdag 11 september 07.00 uur t/m woensdag 12 september 07.00 uur.

Oosterwolde: politie houdt verdachte aan voor heling en het verbouwen van hennep De politie heeft zaterdagmiddag in een woning aan de Lange Akker de 33-jarige bewoner aangehouden op verdenking van heling en het verbouwen van hennep. Na een tip via Meld Misdaad Anoniem besloten agenten een nader onderzoek in te stellen. In de woning werden goederen, zoals een stofzuiger, broodrooster, dvd-speler en waterkoker, aangetroffen die afkomstig waren van een inbraak eerder die week in woning aan de Westermaad. De bewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. In de tuin van de man stonden vijf grote hennepstruiken. De planten werd in beslag genomen en vernietigd. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de man een dag later het bureau verlaten. Uit het vervolg onderzoek bleek dat de inbraak was gepleegd door een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Deze verdachte kon afgelopen maandag in Oosterwolde worden aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Een deel van de gestolen goederen is teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal boottrailer
De politie onderzoekt de diefstal van een boottrailer vanaf een erf van een woning aan de Ceresweg. Tussen vrijdagmiddag en maandagavond werd de zes meter lange trailer weggenomen. Om het erf stond een hek dat was afgesloten. Omdat er geen braaksporen zijn gevonden is het nog niet duidelijk hoe men de trailer heeft weggenomen. De 28-jarige eigenaar uit Hoogeveen deed aangifte.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal uit woning
De politie onderzoekt de diefstal vanuit een woning aan de Meidoornstraat. Maandagmiddag kwam men binnen via openstaand raam. Uit de woning werden een laptop, een digitale camera en een schoudertas weggenomen. De 26-jarige bewoonster deed aangifte.

Sneek: politie onderzoekt diefstal boot
De politie onderzoekt de diefstal van een witte Quicksilver 505 commander. De boot met buitenboordmotor werd tussen vrijdagmiddag en maandagmiddag weggenomen vanuit De Zwette nabij de Fiem. De boot was met een kettingslot vastgelegd. De 20-jarige eigenaar uit Sneek deed aangifte.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraken in garageboxen
De politie onderzoekt vijf inbraken in garageboxen aan de Beatrixstraat. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men de boxen binnen na het forceren van de deuren. Uit een aantal auto's werden telefoons en navigatiesystemen weggenomen. De eigenaren deden aangifte.

Oudega (GS): politie onderzoek inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Ige Galamawei. Dinsdagochtend kwam men binnen via een niet afgesloten deur. De gehele woning werd doorzocht, waarbij een computer en klok werden weggenomen. De 52-jarige bewoonster deed aangifte.

Kornwederzand: snelheidscontrole bij wegwerkzaamheden
De politie heeft dinsdagmiddag tijdens wegwerkzaamheden op de A7 nabij Kornwederzand op snelheid gecontroleerd. Tijdens werkzaamheden was er een snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur van kracht. Tijdens de radarcontrole passeerden 876 voertuigen, waarvan er 129 te snel reden. De hoogst gemeten snelheid was 112 kilometer per uur, een overschrijding van 42 kilometer.

Heerenveen: politie houdt drie verdachten aan voor mishandeling De politie heeft dinsdagmiddag in de Sieversstraat drie inwoners van Heerenveen van 17,18 en 22 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling. Een 24-jarige inwoner van Heerenveen sprak een groepje jongeren aan op hun gedrag. De man werd vervolgens door een aantal personen uit het groepje geslagen en met twee flesjes frisdrank bekogeld. De politie was snel ter plaatse en de agenten konden na een korte achtervolging twee verdachten aanhouden. Na het horen van het slachtoffer en het opnemen van een aantal getuigenverklaringen kon ook de derde verdachte in zijn woning worden aangehouden. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Oosterwolde: politie haalt hennepplanten uit tuinen van woningen De politie heeft dinsdagavond in de tuinen van drie woningen hennepplanten gerooid. In een achtertuin van een woning aan de Hooge Esch werden 15 grote hennepplanten aangetroffen. Daarnaast stonden er nog tien kleine planten in een kas. Diezelfde avond gingen agenten ook naar twee tuinen achter woningen aan de Weemeweg. Hier werden in totaal 15 grote hennepstruiken uit de tuin gehaald. Alle planten werd in beslag genomen en vernietigd. De drie eigenaren hebben allemaal een proces-verbaal gekregen.

Leeuwarden: rijden onder invloed
De politie heeft dinsdagavond op het Wilhelminaplein een 54-jarige automobilist uit Leeuwarden betrapt op het rijden onder invloed. De bestuurder werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de verdachte 575 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Garyp: rijden tijdens ontzegging van de rijbevoegdheid
De politie heeft dinsdagavond op de Earnewarre een 28-jarige automobilist uit Steggerda aangehouden op verdenking van het rijden tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid. De bestuurder werd door agenten aan de kant gezet. Tijdens de controle die volgde bleek dat de automobilist een ontzegging van de rijbevoegdheid had. De bestuurder kreeg een proces-verbaal.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal tas
De politie onderzoekt de diefstal van een tas van een 21-jarige vrouw uit Leeuwarden. De vrouw liep dinsdagavond laat over de Beijerstraat. Ze werd door een onbekende fietser vastgepakt. De man gaf haar duw en pakte haar tas af. De verdachte fietste vervolgens weg in de richting van de Prinsentuin.

Wjelsryp: politie houdt verdachte aan
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in een woning in Wjelsryp de 35-jarige bewoner aangehouden. De man had eerder die avond in een horecagelegenheid aan de Zuiderkade in Franeker zich agressief gedragen ten opzichte van het personeel. De verdachte had vervolgens de horecagelegenheid verlaten. Het personeel waarschuwde de politie omdat de man onder invloed van alcohol in zijn auto was weggereden. Tijdens de rit van Franeker naar zijn woning in Wjelsryp vertoonde de verdachte volgens een aantal automobilisten zeer agressief rijgedrag. De bestuurder kon uiteindelijk in zijn woning worden aangehouden. Hij bleek een ontzegging van de rijbevoegdheid te hebben. De Wjelsryper werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Oosterkade een 32-jarige snorfietser uit Leeuwarden betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder viel op omdat hij geen verlichting voerde. Omdat er een vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, werd de Leeuwarder voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de verdachte 765 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur en een proces-verbaal.

Workum: inbraak in horecagelegenheid
De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan de Merk. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een raam. Het gehele pand werd doorzocht. Uit een kassa werd een geldbedrag weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 37-jariger inwoner van Workum aangifte.