CBS

Conjunctuurbericht
Woensdag 12 september 2007 9:30

Ruim 310 faillissementen in juli

In juli zijn ruim 310 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Daarmee was het aantal uitgesproken faillissementen 4 procent lager dan in juli 2006.

Het aantal in een bepaalde maand uitgesproken faillissementen hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Dit kan van maand tot maand sterk fluctueren. Voor een betere kijk op de ontwikkeling wordt daarom doorgaans gekeken naar de ontwikkeling van het voortschrijdend driemaandsgemiddelde.

Het driemaandsgemiddelde van de faillissementen kwam in juli uit op 298, tegen 291 in mei dit jaar. Op wat haperingen na is het driemaandsgemiddelde van de faillissementen vanaf eind 2005 meer dan anderhalf jaar gestaag gedaald. Deze daling wordt in de laatste maanden niet doorgezet.

Meer details over de ontwikkeling van het aantal uitgesproken faillissementen van bedrijven en instellingen zijn opgenomen in het op 20 augustus gepubliceerde focusartikel "Weer minder bedrijven en instellingen bankroet".

Meer cijfers staan op de themapagina Veiligheid en recht http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/veiligheid-recht/cijfers/

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 44 44
Fax (070) 337 59 71
E-mail: persdienst@cbs.nl