Partij van de Arbeid

Den Haag, 11 september 2007

Vragen van de leden Depla (PvdA) en Ortega-Martijn (ChristenUnie) aan de minister van Wonen, Wijken en Integratie

over het ontbreken van adequate buitenruimten in nieuwbouwwoningen


1.

Bent u op de hoogte van het Jaarbeeld 2006 van het VAC Punt Wonen?


2.

Bent u, met ons, van mening dat de gegevens uit dit Jaarbeeld de door de ChristenUnie in schriftelijke vragen geuite zorg over de realisatie van fietsenbergingen bij nieuwbouwwoningen afdoende onderbouwen?


3.

Stemmen de gegevens van het VAC Jaarbeeld 2006 overeen met de cijfers over de aanwezigheid en plaatsing van een aparte buitenberging en/of garage (naar woningtype) van in 2006 verkochte woningen die in het kader van de «kwaliteitsmodule» van de Monitor Nieuwe Woningen in kaart zijn gebracht? Zo nee, in welke mate geven deze cijfers een ander beeld?


4.

Bent u, met ons, van mening dat berg- en buitenruimten, met name voor het stallen van fietsen, de gebruikskwaliteit en de toekomstwaarde van een woning zo zeer ten goede komen dat als de markt faalt om deze te realiseren overheidsingrijpen noodzakelijk is?


5

Bent u, met ons, van mening dat het streven naar duurzaamheid (in dit kader vooral toekomstbestendigheid) in de woningbouw gebaat is bij het aanbieden van goede buitenruimten?


6.

Bent u, met ons, van mening dat de in Jaarbeeld geschetste situatie het herinvoeren van minimumeisen m.b.t. buitenruimte en bergruimte (binnen en buiten de woning) in het Bouwbesluit op zo kort mogelijke termijn rechtvaardigt? Zo ja, op welke termijn kunnen wij een voorstel daartoe verwachten? Zo nee, waarom niet?