Ingezonden persbericht


Onderzoek Trend Micro: mobiele werknemers lopen hoger beveiligingsrisico

Onvoorzichtigheid mobiele eindgebruikers leidt tot meer malwarebesmettingen

Hilversum, 12 september 2007 - Mobiele werknemers hebben meer kans dat hun apparatuur besmet raakt met malware. De voornaamste reden hiervoor is dat ze onvoorzichtiger omgaan met gegevens op bijvoorbeeld laptops, notebooks en pda's. Zo downloaden mobiele werkers vaker internetbestanden en sturen ze eerder vertrouwelijke informatie via Instant Messaging en webmail dan desktopgebruikers. Dit blijkt uit onderzoek van Trend Micro, leverancier van beveiligingsoplossingen.

In de afgelopen jaren heeft de technologische vooruitgang geleid tot een toename in mobiel werken. Bedrijven en hun medewerkers profiteren hierdoor van voordelen op het vlak van toegang, effectiviteit en productiviteit. Het onderzoek van Trend Micro wijst echter uit dat deze vooruitgang ook leidt tot meer beveiligingsrisico's. In totaal namen 1.600 eindgebruikers bij bedrijven in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Japan aan dit onderzoek deel.

Opvallende onderzoeksresultaten per land

* Verenigde Staten: 77 procent van de mobiele werknemers ontvangt geregeld spam op hun werk, tegenover 68 procent van de desktopgebruikers. Ook had 40 procent van de mobiele werkers te kampen met phishing-aanvallen, terwijl maar 31 procent van de pc-gebruikers hier last van had. Dit kan komen doordat 58 procent van de respondenten die buiten het kantoor toegang hebben tot het bedrijfsnetwerk, weleens vertrouwelijke bedrijfsinformatie sturen via webmail.
* Duitsland: 54 procent van de mobiele eindgebruikers downloadt weleens bestanden van onbekende bronnen. Van de medewerkers binnen de kantoormuren maakt maar 31 procent zich hier schuldig aan. Ook het spampercentage ligt hoger bij mobiele werkers (80 procent) dan bij desktopgebruikers (70 procent).
* Verenigd Koninkrijk: 73 procent van de mobiele werknemers ontving de laatste drie maanden spam, ten opzichte van 63 procent van de pc-gebruikers.
* Japan: dit is het enige land waar de mobiele gebruikers voorzichtiger zijn dan kantoorwerkers. 49 procent van de mobiele werknemers downloadt bestanden, tegenover 60 procent van de desktopgebuikers.

"De risico's die mobiele werknemers nemen, stellen IT-beheerders en beveiligingsspecialisten voor nieuwe uitdagingen", zegt Raimund Genes, CTO voor antimalware bij Trend Micro. "Vaak zijn ze zich niet bewust van de bedreiging die hun gedrag vormt voor het bedrijfsnetwerk en de bedrijfsbeveiliging. We zijn vooral bezorgd over de toename in het versturen van bedrijfskritische informatie via tools als Instant Messenger. Bovendien lopen bedrijven al meer risico door het groeiende gevaar van webbedreigingen. In combinatie met de onvoorzichtigheid van mobiele werkers vormt dit voor organisaties wellicht de grootste beveiligingsuitdaging voor de komende jaren."

De onvoorzichtigheid onder mobiele eindgebruikers is een zorgwekkende trend. Met name nu webbedreigingen steeds geavanceerder en gevaarlijker worden. De conventionele beveiligingsoplossingen bieden geen adequate bescherming tegen webbedreigingen. Deze zijn alleen een halt toe te roepen met een gelaagde, uitgebreide beveiligingsoplossing. Trend Micro is de enige leverancier die een waterdichte beveiligingsstrategie tegen webbedreigingen heeft ontwikkeld: Web Threat Protection Strategy. Op basis van innovatieve technologie en een altijd up-to-date database van schadelijke websites kan Trend Micro webbedreigingen op verschillende netwerklagen stoppen.

# # #

Over Trend Micro, Incorporated
Trend Micro, Incorporated is toonaangevend op het gebied van veilig beheer van content en bedreigingen. Trend Micro, dat in 1988 werd opgericht, voorziet individuen en organisaties in alle soorten en maten van bekroonde beveiligingssoftware, -hardware en -services. Trend Micro, dat zijn hoofdkantoor heeft in Tokio en over vestigingen in meer dan 30 landen beschikt, biedt oplossingen die worden verkocht via wederverkopers, Value-Added Resellers (VAR's) en serviceproviders over de gehele wereld. Bezoek voor aanvullende informatie en evaluatieversies van Trend Micro-producten en -diensten onze website www.trendmicro-europe.com

Trend Micro en het t-ball-logo zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Trend Micro, Incorporated. TrendLabs is een servicemerk van Trend Micro, Incorporated. Alle overige bedrijfs- of productnamen zijn mogelijk handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van de respectievelijke rechthebbenden.



Ingezonden persbericht