European Union



IP/07/1302

Brussel, 12 september 2007

De begroting hervormen voor een ander Europa Startschot voor de raadpleging over de begrotingsevaluatie 2008/2009

Hoe moeten de structuur en de richting van de uitgavenprioriteiten van de Europese Unie er uitzien om in het volgende decennium en daarna de uitdagingen van de mondialisering het hoofd te bieden? Hoe kunnen de nodige middelen voor de financiering van de beleidsterreinen van de EU het best worden verkregen? Deze fundamentele en andere meer technische vragen vormen de leidraad voor een brede raadpleging over de toekomst van de financiën van de EU waarvoor de Europese Commissie vandaag het startschot heeft gegeven. Een open debat, waaraan alle belanghebbenden op plaatselijk, regionaal, nationaal en Europees niveau kunnen deelnemen, zal vorm geven aan de werkzaamheden van de Commissie met het oog op de begrotingsevaluatie die in 2008/2009 moet worden voorgesteld.

Op initiatief van de voorzitter van de Commissie, José Manuel Barroso, en de commissaris voor financiële programmering en begroting, Dalia Grybauskaitè, is het document voor de raadpleging met het oog op de begrotingsevaluatie goedgekeurd. Het vormt de eerste publieke stap in de hervorming van alle aspecten van de uitgaven en ontvangsten van de EU, die in mei 2006 door het Europees Parlement, de Raad en de Commissie is afgesproken.

Dienaangaande verklaart José Manuel Barroso, de voorzitter van de Commissie: "Dit is de eerste dag van een debat zonder taboes over de uitgavenprioriteiten. Wat neerkomt op een debat zonder taboes over het beleid. Hoe kan de EU de uitgaven concentreren op de juiste gebieden om Europa de komende decennia te doen presteren? Hoe moet Europa de mondialisering benaderen en vorm geven zodat groei en werkgelegenheid gestimuleerd worden? Hoe brengen we een economie met een lage koolstofuitstoot tot stand met een veilig en concurrerend energieaanbod? Dit is onze kans om met een schone lei te beginnen en te onderzoeken wat de EU de komende jaren zal moeten uitgeven en waar dat geld vandaan zal moeten komen".

Dalia Grybauskaitè vult aan: "We nodigen alle actoren op alle niveaus uit om deel te nemen aan een open debat over de toekomstige uitdagingen en over de vraag hoe de uitgaven van de EU kunnen worden geconcentreerd daar waar zij de grootste winst opleveren. Deze raadpleging, die de Commissie zonder vaste uitgangspunten start, moet het terrein effenen voor een hernieuwde consensus over toekomstige beleidsprioriteiten en over hoe deze prioriteiten moeten worden gefinancierd. Elke euro die op het niveau van de EU wordt uitgegeven, moet de Europese burgers en belastingbetalers een maximum aan toegevoegde waarde opleveren".

Met het oog op de evaluatie heeft de Commissie reeds werkzaamheden aangevat: zo is er de nakende "check-up" van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en in mei van dit jaar is het Vierde cohesieverslag goedgekeurd waarin is nagegaan in hoeverre de regionale ongelijkheden in de EU al zijn verminderd. Ook andere beleidsterreinen zullen aan een evaluatie worden onderworpen. Daarnaast heeft de Commissie aan externe deskundigen opdracht gegeven voor een reeks horizontale en sectorale studies, die in het voorjaar van 2008 moeten zijn afgerond.

Het raadplegingsdocument wil het publieke debat over de begrotingshervorming op enkele belangrijke aspecten en vragen toespitsen:

Kon de EU-begroting in het verleden voldoende reageren op veranderende behoeften?

Welke criteria moeten worden gehanteerd om te garanderen dat het beginsel van Europese toegevoegde waarde daadwerkelijk wordt toegepast?

* Hoe kunnen de uitgavenprioriteiten de beleidsdoelstellingen juist weerspiegelen? Welke veranderingen zijn nodig?
* Hoe kunnen de doeltreffendheid en de doelmatigheid van de uitvoering van de begroting worden verbeterd?
* Kunnen de transparantie van de begroting en de verantwoordingsplicht verder worden versterkt?
* Welke beginselen moeten aan de ontvangstenzijde van de begroting ten grondslag liggen en hoe moeten deze beginselen in het stelsel van eigen middelen hun neerslag vinden?

* Is het behoud van correctie- of compensatiemechanismen gerechtvaardigd?

* Hoe moet de verhouding tussen burgers, beleidsprioriteiten en de financiering van de EU-begroting er uitzien?

Alle bijdragen in dit raadplegingsproces moeten uiterlijk tegen 15 april 2008 worden toegezonden aan: budget-review@ec.europe.eu. Zij zullen worden gepubliceerd op de website http://ec.europa.eu/budget/reform/index_en.htm,

waarop het raadplegingsdocument en andere nuttige informatie over de EU-financiën kunnen worden gevonden.

Na de raadpleging zal de Commissie in 2008/2009 de begrotingsevaluatie voorstellen.