Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Donau-festival opent met zelden uitgevoerde Gurre-Lieder

Amsterdam, 16 augustus 2007. - Op woensdag 12 september a.s. opent het festivalseizoen Langs de Donau in het Amsterdamse Concertgebouw met de zelden uitgevoerde Gurre-Lieder van Arnold Schönberg. Dit monumentale laat-romantische oratorium kent een uitzonderlijke bezetting met zo'n 275 uitvoerenden. Op het podium van de Grote Zaal neemt een reusachtig orkest plaats met onder meer acht fluiten, zeven klarinetten, tien hoorns, vier Wagnertuba´s, zes trompetten, vier harpen en twaalf contrabassen, alsmede ruim 120 koorleden plus zes vocale solisten. Het Vlaamse Koor en Orkest van De Koninklijke Muntschouwburg en het Koor van De Nederlandse Opera staan onder leiding van dirigent Mark Wigglesworth. Solistische medewerking wordt verleend door onder anderen Anne Schwanewilms (sopraan), Anna Larsson (alt) en Brigitte Fassbaender (Sprechgesang).

Langs de Donau-festival
In het seizoen 2007-2008 staat een belangrijk deel van de programmering van het Concertgebouw in het teken van muziek en musici uit het stroomgebied van de Donau. Tijdens dit festivalseizoen Langs de Donau staan beroemde symfonieorkesten, klassieke ensembles en solisten, maar ook zigeuner- en wereldmuziekensembles uit de tien landen (Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Bulgarije, Roemenië, Moldavië, Oekraïne) waar de bijna 3000 kilometer lange rivier doorheen stroomt, centraal. Het gehele seizoen zal er een speciaal Wiener Café geopend zijn in de glazen entreehal van het Concertgebouw.

Gurre-Lieder
Met de Gurre-Lieder (een jeugdwerk van Schönberg) had de componist nog bij leven groot succes. Het werk vertoont uitgesproken invloeden uit de laatromantiek, Wagneriaans muziekdrama en Mahlers eerste symfonieën. Door de romantisch-tonale toegankelijkheid en de imposante orkestratie is het waarschijnlijk Schönbergs meest populaire werk. Zijn latere composities gelden door de streng doorgevoerde a-tonaliteit als veel minder toegankelijk. Schönberg begon eraan te schrijven in 1901-1902, maar de definitieve orkestratie werd pas in 1911 afgewerkt. De partituur beschrijft in een sterk lyrische stijl de tragische liefde tussen koning Waldemar en de jonge Tove, de dood van deze laatste en de oorlog die de koning beslist te ondernemen tegen God.

Kaarten à ¤ 77,50 (1e rang) kunnen telefonisch, via de website of aan de kassa van het Concertgebouw gekocht worden. Telefoon kassa: 020-6718345. Website: www.concertgebouw.nl

Programma openingsconcert Langs de Donau
Het Concertgebouw, Grote Zaal, woensdag 12 september 2007 19.30 uur Koor en Orkest van De Koninklijke Muntschouwburg
Koor van De Nederlandse Opera
Mark Wigglesworth, dirigent
Martin Wright, koordirigent
Anne Schwanewilms, sopraan (Tove)
Anna Larsson, alt (Waldtaube)
Stephen Gould, tenor (Waldemar)
Eberhard Lorenz, tenor (Klaus-Narr)
Gerd Grochowski, bas (Bauer)
Brigitte Fassbaender, spreker
Schönberg - Gurre-Lieder
sponsor Lehman Brothers