Amsterdam Oud Zuid


Open Monumentendag in Olympisch Stadion

Op zondag 12 september 2004 is Rijksmonument Olympisch Stadion Amsterdam voor publiek geopend in het kader van Landelijke Open Monumentendag. De achtiende Open Monumentendag die in het teken van "de verdediging" zal staan, vormt een mooie aanleiding om het Oude Stadion van Amsterdam (1912-1929) nog eens in herinnering te brengen, want het was een stadion als een kasteel.

Het eerste Stadion van Nederland dat werd ontworpen door Architect Harry Elte, was mede gebaseerd op het ontwerp van het Olympisch Stadion in Stockholm. Karakteristiek in dit ontwerp waren de vier hoektorens die het geheel een vestingachtig uiterlijk gaven. In de vijftien jaar dat het Oude Stadion in gebruik was, speelden Oranje er alle 28 thuiswedstrijden. Na de Olympische Spelen van 1928 nam het huidige Olympisch Stadion de functie van voetbal- en wielerstadion over en moest het Oude Stadion in 1929 wijken voor woningbouw.

Op zondag 12 september 2004 kan het Olympisch Stadion Amsterdam door middel van rondleidingen bezichtigd worden. Tijdens de rondleidingen wordt informatie gegeven over onder andere de geschiedenis, de architectuur, de renovatie en de verschillende activiteiten die hier nu plaatsvinden. De rondleidingen starten en eindigen in de oude portierswoning waar een kleine expositie over het Oude Stadion is ingericht. Dit huisje is gelegen rechts naast het grote noordelijke Citroën gebouw.

De rondleidingen starten om 12.00u, 13.30u en 15.00u en duren ongeveer vijf kwartier. Het Olympisch stadion is goed bereikbaar per auto of met het openbaar vervoer. Meer informatie hierover en een routebeschrijving vindt u op onze website: www.olympischstadion.nl.

De Stichting Olympisch Stadion Amsterdam nodigt u van harte uit om een kijkje te komen nemen. De toegang is gratis!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Wilko de Valk, Stichting Olympisch Stadion Amsterdam w.devalk@olympischstadion.nl