RVD/KH nr. 179: Prinses Laurentien houdt toespraak tijdens Week van de Alfabetisering

PRINSES LAURENTIEN HOUDT TOESPRAAK TIJDENS WEEK VAN DE ALFABETISERING

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden houdt ter gelegenheid van de Week van de Alfabetisering woensdagmiddag 12 september haar jaarlijkse alfabetiseringstoespraak in bioscoop Pathé Tuschinski in Amsterdam. In haar toespraak staat de waarde van taal voor elk individu centraal. Aansluitend geeft de Prinses het startschot voor de landelijke première van de documentaire ONGELETTERD. Voorafgaand aan haar toespraak vindt de uitreiking plaats van de jaarlijkse Nationale Alfabetiseringsprijzen.

De documentaire ONGELETTERD laat de beleveniswereld van een laaggeletterde zien. De kijker wordt meegenomen in de ervaringen van het hoofdpersonage Anneke, bij wie langzaam maar zeker een gevoel van vrijheid ontstaat als ze beter leert lezen en schrijven. ONGELETTERD is gemaakt door Chris Westendorp en is een coproductie van Memphis Film & Television en de NCRV. De documentaire is tot stand gekomen met ondersteuning van het Stifo, Rabobank Foundation, Stichting Doen, het VSB-fonds en Stichting Lezen & Schrijven. De documentaire wordt op 17 september door de NCRV uitgezonden en zal ook worden vertoond tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA).

De Nationale Alfabetiseringsprijzen zijn in 2004 door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingesteld en worden toegekend aan innovatieve projecten met een landelijke voorbeeldwerking. D e prijzen worden uitgereikt door de staatssecretaris van OCW, Marja van Bijsterveldt. De presentatie van de prijsuitreiking in bioscoop Tuschinski is in handen van auteur Arthur Japin.

De Week van de Alfabetisering vindt dit jaar plaats van zaterdag 8 tot en met vrijdag 14 september. Gedurende de hele week worden op diverse plaatsen activiteiten georganiseerd om het thema laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. Aanleiding voor de Week van de Alfabetisering is de Wereldalfabetiseringsdag op 8 september, een initiatief van VN-organisatie UNESCO.

Noot voor redacties (