Universiteit van Tilburg

4 september 2007

Semi-flexibele arbeidsmarkt Nederland goed voor loonmobiliteit

Promotie arbeidseconoom Dimitris Pavlopoulos over loonmobiliteit in Europa

De lonen van werknemers veranderen tijdens hun loopbaan gemiddeld meer in landen met een semi-flexibele arbeidsmarkt, zoals Nederland en Denemarken, dan in landen met een streng gereguleerde arbeidsmarkt zoals Duitsland, of landen met juist een liberale arbeidsmarkt zoals Groot-Brittannië. Dat constateert Dimitris Pavlopoulos in de dissertatie die hij op 12 september verdedigt aan de Universiteit van Tilburg.

Wanneer je van baan verandert, is de kans op een hoger loon groter dan wanneer je in dezelfde functie en bij dezelfde werkgever blijft. Tenminste, dat lijkt logisch. Maar uit onderzoek van Dimitris Pavlopoulos blijkt juist dat in landen met een flexibele arbeidsmarkt en dus een hoge baanmobiliteit zoals Groot-Brittannië, de loonmobiliteit niet het hoogst is. Soepele ontslagregels, tijdelijke contracten en flexibele arbeidsuren zijn dus niet altijd gunstig voor loonmobiliteit. De grootste kans op loongroei bestaat in landen die een flexibele arbeidsmarkt combineren met inkomens- en werkzekerheid, zoals Nederland en Denemarken.

Laagbetaalde werknemers profiteren bovendien het minst van een flexibele arbeidsmarkt, zo blijkt uit Pavlopoulos' empirische onderzoek. Zij zien hun loon gemiddeld meer veranderen dan hoog betaalde werknemers, maar voor de groei van hun loon zijn ze beter af in een streng gereguleerde arbeidsmarkt zoals de Duitse, dan in een markt met minder regulering zoals de Britse of zelfs de Nederlandse. Een belangrijke verklaring daarvoor is het Duitse stagesysteem: jonge werknemers die enkele jaren stage lopen, hebben meer kans op een hoger loon na verloop van tijd dan werknemers die de hun loopbaan starten op een arbeidsmarkt die slecht aansluit op het onderwijs, zoals in Groot-Brittannië maar ook in Nederland. Laagbetaalden behoren dus tot de verliezers van de flexibele of de semi-flexibele arbeidsmarkt.

Dimitris Pavlopoulos (1973, Athene) studeerde Wiskunde aan de National and Kapodestrian University van Athene en voltooide een Mastersopleiding Economie aan de Atheense Universiteit voor Economie en Bedrijfswetenschappen. Na twee jaar gewerkt te hebben aan het Nationale Centrum voor Sociaal Onderzoek in Athene, begon hij in 2003 aan een promotieonderzoek bij de Faculteit Sociale Wetenschappen van de UvT. Sinds augustus 2007 is hij universitair docent in Luxemburg bij IMPALLA van CEPS/INSTEAD en de KU Leuven.

Noot voor de pers
De promotie van Dimitris Pavlopoulos vindt plaats op woensdag 12 september om 16.15 uur in de Aula van de Universiteit van Tilburg. Titel proefschrift: Wage mobility patterns in Europe. Promotoren: Prof. dr. R.J.A. Muffels, prof. dr. J.K. Vermunt; copromotor: dr. D.J.A.G. Fouarge. Voor een recensie-exemplaar van het proefschrift kunt contact opnemen met de afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel. 013 - 466 2000, e-mail persberichtuvt@uvt.nl. Pavlopoulos is bereikbaar op tel. +352 585855 556, e-mail d.pavlopoulos@uvt.nl / dimitris.pavlopoulos@ceps.lu. Meer persberichten van de UvT vindt u op www.uvt.nl/persberichten.