Gemeente IJsselstein


PERSUITNODIGING

Opruimwerkzaamheden wapens Tweede Wereldoorlog in stadsgracht

In juni is tijdens baggerwerkzaamheden in de stadsgracht ter hoogte van het Molenplantsoen in IJsselstein een Panzerfaust, een Duits antitankwapen uit de Tweede Wereldoorlog, gevonden. Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat er meerdere wapens of explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de gracht liggen.

Van maandag 3 tot en met vrijdag 7 september vinden voorbereidende werkzaamheden plaats zoals het plaatsen van hekken en opbouw van de werktuigen. Van maandag 10 tot en met vrijdag 14 september worden de explosieve voorwerpen opgespoord, geruimd en tot ontploffing gebracht. Het gaat hier om specialistische werkzaamheden. De opsporing en ruiming van de explosieve voorwerpen wordt uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf, RAESeuro. Het tot ontploffing brengen van de veilig gestelde explosieve voorwerpen gebeurt door het Explosieven Opruimings Commando van de Koninklijke Landmacht (EOCKL), als enige hiertoe bevoegd.

Nadat de projectielen uit de gracht zijn opgespoord, worden zij geplaatst in een container en op een veilige locatie op het Groene Balkon tot ontploffing gebracht. Hierna worden de werkmaterialen afgebroken. Alle werkzaamheden vinden plaats van circa 07.00 tot 16.00 uur. De planning van de werkzaamheden kan, al naar gelang de hoeveelheid van de gevonden explosieve voorwerpen, minder of meer tijd in beslag nemen.

Voor de veiligheid van de omwonenden en passanten zijn diverse veiligheidsmaatregelen getroffen. Tijdens de opruimwerkzaamheden zijn rondom het zoekgebied schervenwerende dekens gespannen. Daarnaast is de omgeving op de volgende plaatsen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, fietsers en voetgangers afgesloten:
* Molenplantsoen in zijn geheel: tussen Schuttersgracht, Walkade en Aleida van Culemborgstraat
* Walkade ten zuiden van de Doelenstraat (na 80 meter) tot aan de korenmolen Bewoners van de onderwal dienen zich te kunnen legitimeren als zij naar hun huis gaan. Daarnaast is het verboden te varen, zwemmen of duiken in de stadsgracht rondom het Molenplantsoen.

Deze maatregelen zijn vastgesteld in een door de burgemeester uitgegeven noodverordening. Dit houdt in, dat het van maandag 10 september van 07.00 uur tot en met vrijdag 14 september tot 18.00 uur voor iedereen verboden is zich zonder toestemming van de daartoe bevoegde ambtenaren van politie of gemeente zich te bevinden of zich te begeven, te varen, te zwemmen of te duiken in het gebied in en rond de stadsgracht. Ook is het voor een ieder verboden bij de voorbereiding en detonatie van de explosieve voorwerpen zich te bevinden in of zich te begeven naar het afgezette gebied bij Het Groene Balkon.


---

IJsselstein, 3 september 2007


1