Universiteit van Amsterdam

Bijeenkomst milieukunde: Is klimaatbeleid onzinnig?

Bijeenkomst Milieukunde


woensdag 12 september, 19.00 - 20.30 uur

Het klimaat verandert onmiskenbaar. De grote vraag is echter: verandert het klimaat door de mens of neemt de temperatuur vooral toe door toegenomen activiteit van de zon? Hierover gaat de bijeenkomst Klimaatverandering: is de bijdrage van menselijk handelen eigenlijk wel zo groot?, die georganiseerd wordt door het Genootschap ter Bevordering van de Natuur-, Genees- en Heelkunde. Spreker is dr. Bas van Geel van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de UvA. Het klimaatsysteem blijkt in het verleden bijzonder gevoelig te zijn geweest voor variaties in zonneactiviteit. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat dit tegenwoordig en in de toekomst minder het geval is of zal zijn. De factor zonneactiviteit kan helaas nog niet goed gekwantificeerd worden, stelt Van Geel. Waar het gaat om de balans tussen antropogene en natuurlijke klimaatverandering is er vermoedelijk sprake van een sterke onderschatting van de rol van de zon. Als de zon inderdaad verantwoordelijk is voor de klimaatverandering van de laatste decennia dan is klimaatbeleid volgens Van Geel onzinnig. Vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen en intensief onderzoek naar nieuwe vormen van duurzame energievoorziening is volgens Van Geel echter wel urgent: de luchtkwaliteit moet verbeteren. Ook zijn er geopolitieke redenen: fossiele brandstof raakt op en dat maakt landen die daar niet zelf over kunnen beschikken kwetsbaar. Na de voordracht van Van Geel reageert Lucas Reijnders, hoogleraar Milieukunde aan de UvA, als opponent. Hij betwist Van Geels standpunt dat hedendaagse zonneactiviteit niet goed gekwantificeerd kan worden. Reijnders betoogt dat veranderingen in de output van de zon goed wordt gemeten, en dat op basis hiervan betrouwbare schattingen gemaakt kunnen worden.

Toegang vrij. Aanmelding (noodzakelijk vanwege beperkte capaciteit van de zaal): mw. B.E. Fabius (secretariaat Genootschap), telefoon: 020-525 5055 of e-mail: fabius@science.uva.nl.


Locatie: Agnietenkapel, Oudezijgs Voorburgwal 231, Amsterdam.

Zie ook: www.science.uva.nl/genootschap/ngh/

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.