ABVAKABO FNV

Bijeenkomsten over nieuwe cao HBO

Vlak voor de zomervakantie hebben we een hoofdlijnenakkoord met de werkgevers gesloten over een nieuwe cao voor het HBO. Dit akkoord willen we graag met onze leden bespreken, daartoe organiseren we een aantal bijeenkomsten. Over ruim een week kunt u via de site stemmen over het resultaat.

Stevige onderhandelingen

De afgelopen jaren is het door de decentralisatie steeds moeilijker geworden om een cao af te spreken. Ook nu was het overleg verre van gemakkelijk. Uiteindelijk hebben werkgevers en bonden elkaar kunnen vinden in de noodzaak de sector aantrekkelijk te houden om in te werken. De opbouw van een dertiende maand is daar een sterk voorbeeld van, maar ook de scholing krijgt een stevige impuls. Dit zijn belangrijke eerste stappen in de strijd tegen het personeelstekort en het negatieve imago van de sector.

Belangrijkste onderdelen van het akkoord


* Een loonsverhoging van 11,9% in drie jaar;
* Goede afspraken over levensfasebewust personeelsbeleid; het ging hierbij met name om de SOP en de werkloosheidsregeling. Hier hebben we aanpassingen kunnen afspreken waar beide partijen achter staan. De SOP wordt vervangen door flexuren; op de kosten is niet beknibbeld, maar het systeem is wel flexibeler geworden. Meer mensen ontvangen nu werktijdvermindering, de eigen bijdrage is vervallen en inzet van de uren voor scholing wordt gestimuleerd met extra uren;

* We gaan in de toekomst ook anders om met werkloosheid. De ontslaguitkeringen staan maatschappelijk enorm onder druk. Mede in dit licht hebben partijen er nu voor gekozen alle energie te richten op het vinden van een nieuwe baan. Medewerkers worden na ontslag zeer intensief naar ander werk begeleid in expertisecentra. Een loonaanvulling vangt het grootste deel van het inkomensverlies op als een nieuwe baan een lager salaris oplevert.
Ook zijn er goede afspraken gemaakt over scholing. Voor werknemers wordt de beschikbare tijd voor ontwikkelafspraken aangevuld met een persoonlijk budget in geld. Elke werknemer krijgt daarmee de beschikking over ten minste 0,8 procent (met een minimum van 300 euro) voor afspraken over de eigen ontwikkeling. Informatiebijeenkomsten
Uit dit akkoord spreekt een nieuw vertrouwen in de sector, en in de sociale partners. Wij leggen dit akkoord dan ook met een positief advies aan u voor. Maar natuurlijk spreken de leden het laatste woord over het resultaat.
Om alle vragen en opmerkingen over dit akkoord met u te kunnen bespreken organiseren de bonden 5 informatiebijeenkomsten in het land:

* 12 september van 19.30-21.30, Rotterdam InHolland, Posthumalaan 90, ruimte 1.77

* 18 september, 19.30-21.30, Utrecht HS Domstad, Locatie Koningsbergerstr. 9 (bij CS)

* 19 september, 19.30-21.30, Den Bosch Avans HS, Onderwijsboulevard 215, zaal C002

* 24 september, 19.30-21.30, Amsterdam HvA, Locatie Leeuwenburg, auditorium

* 26 september, 19.30-21.30, Zwolle Windesheim, locatie nog niet bekend, houd daarvoor www.abvakabofnv.nl in de gaten!

Breng uw stem uit

Van 17 tot en met 27 september kunt u stemmen over dit akkoord op www.abvakabofnv.nl. Hopelijk tot ziens op een van de bijeenkomsten! 07-09-2007, Hoger beroepsonderwijs | Meer over: hbo, onderwijs |