Digitale Gemeente Houten

Eerste resultaten enquête evaluatie hondenbeleid bekend

woensdag 12 september 2007 - Bron: Gemeente Houten

Afgelopen zomer is een enquête gehouden onder de circa 1.200 deelnemers van het Houtense burgerpanel, uitgebreid met een extra aantal van 500 hondenbezitters. Deze enquête is een belangrijk onderdeel van de evaluatie van het hondenbeleid. Het onderzoek had een goede respons van 52%. De uitkomsten zijn representatief voor de hele gemeente Houten. Hieronder volgt een korte samenvatting van de voorlopige resultaten uit de enquête.

Bijna alle inwoners (zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters) hebben er begrip voor dat de gemeente overlast van honden wil tegengaan. Een groot deel van de inwoners vindt dat hondenpoep in groenzones én loslopende honden nog vaak voorkomen in Houten. Een deel hiervan geeft aan er ook daadwerkelijk last van te hebben.

Het gemeentelijk beleid lijkt effect te hebben: een kwart van de inwoners vindt dat de hoeveelheid hondenpoep het afgelopen jaar is verminderd. Ook het aantal loslopende honden lijkt iets minder te worden. Een meerderheid van de inwoners vindt dat de hoeveelheid hondenpoep en het aantal loslopende honden ongeveer gelijk is gebleven of heeft geen mening.

De opruimplicht die de gemeente heeft ingesteld, kan op grote steun rekenen van vooral niet-hondenbezitters. Hondenbezitters zijn minder positief; ruim de helft van de hondenbezitters ruimt de poep niet of alleen soms op. De belangrijkste reden die men daarvoor aangeeft, is dat de hond poept op plaatsen waar niemand er last van heeft. Ook het tekort aan afvalbakken en het feit dat men hondenbelasting betaalt, worden vaak als argument genoemd.

De helft van de hondenbezitters maakt wel eens gebruik van de losloopgebieden. De inwoners zijn positief over de hoeveelheid gras en de afstand tot de woning. Verbeterpunten zijn de omvang, de verlichting en het aantal losloopgebieden.

Suggesties
Het hondenbeleid leeft onder de inwoners van Houten. Dit blijkt onder andere uit het grote aantal opmerkingen dat is gemaakt bij de open vraag of men nog suggesties voor de gemeente heeft. De meest genoemde suggesties zijn: strenger controleren, afschaffen van de hondenbelasting of opbrengst inzetten voor voorzieningen voor honden, ook kattenbeleid invoeren, meer afvalbakken plaatsen en poepzakjes verstrekken.

Vervolg
De uitkomsten uit de enquête vormen de basis voor de evaluatie van het hondenbeleid in Houten. Daarnaast worden andere gegevens betrokken, zoals mails en brieven van bewoners, rapportages van de hondenwachter, veldonderzoek en (beperkt) onderzoek naar de situatie in andere gemeenten.
Bij de totstandkoming van de evaluatie wordt de gemeente ondersteund door een klankbordgroep van hondenbezitters en niet-hondenbezitters. Zij praten mee over de verschillende onderdelen van de evaluatie. De verwachting is dat het uiteindelijke evaluatierapport dit najaar wordt vastgesteld door het college en ter inzage zal liggen.

Meer informatie
De volledige enquêteresultaten kunt u inzien op de gemeentelijke website www.houten.nl onder het kopje Burgerpanel.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).