Ingezonden persbericht


Persbericht

12 september 2007

Burger moet eindelijk aan zet.

GroenLinks vindt dat de gemeente het lef moet hebben om burgers meer de kans te geven om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de stad en zijn omgeving. Dit naar aanleiding van de nieuwe communicatienota die aanstaande dinsdag in de gemeenteraad wordt besproken. Eén van de belangrijkste pijlers van een goed communicatiebeleid is de dialoog met burgers in de stad bij ontwikkelingen die voor hen belangrijk zijn.

De fractie van GroenLinks vindt dat deze belangrijke pijler niet goed is uitgewerkt in de nieuwe communicatienota. Het raadplegen van burgers in de vorm van inspraak is een wettelijke plicht. Het college geeft in de nota wel aan dit uit te willen breiden met het consulteren van inwoners of door in coproductie met inwoners gezamenlijk op te trekken naar een eindresultaat. Ze geven echter niet aan hoe ze dit willen gaan doen. Kesler:"Het blijft nog spannend wat ze precies bedoelen, want er komt nóg een nota, waarin één en ander wordt uitgewerkt .. Is consulteren meer dan horen wat u te zeggen heeft en vervolgens besluiten dat het college het beter weet? Hedendaags contact met burgers vraagt om een open houding en een andere manier van benaderen. Het vraag om oude structuren los te laten en dat is in het begin natuurlijk eng".

De GroenLinksafdeling heeft in juli met een grote groep ervaren insprekers besproken wat goede communicatie met de gemeente voor hen betekent en wat belangrijke punten zijn voor het nieuwe beleid. Men voelt zich zonder uitzondering enorm betrokken bij de gemeenschap. Vanuit die betrokkenheid ervaart men een groot machtsverschil met de overheidsfunctionarissen die men ontmoet. Transparant, eerlijk, respectvol, gelijkwaardig en open communiceren zijn de belangrijkste verbeterpunten. De voorlopige aanbevelingen uit deze bijeenkomst worden volgende week aan de burgemeester aangeboden. Het college wil graag de kloof tussen burger en overheid drastisch verkleinen en de democratie versterken. Kesler: "Voor dat laatste is volgens mij momenteel een heel fundamentele stap nodig, een volgende stap in de emancipatie van de burgerparticipatie: de burger aan zet. Het college durft die stap nog niet te zetten. Het vraagt 'overlaten en ruimte geven' aan de burger, burgers hun verantwoordelijkheid laten nemen, burgers stimuleren en faciliteren bij het maken van plannen en beleid. We moeten het feit dat burgers mondig en verantwoordelijk zijn serieus nemen. Te beginnen daar waar grote kansen en mogelijkheden liggen: in buurten en wijken, op terreinen als de openbare ruimte, verkeer, speelvoorzieningen, wonen, veiligheid, winkels en groen. En hopelijk verschuilt de overheid zich niet achter 'gelijke monniken, gelijke kappen'. Verschillen aandurven, omdat mensen verschillend zijn, buurten en wijken verschillen en omdat 'gelijke monniken, kleurrijke kappen' een veel toepasselijker perspectief is. Het wordt tijd dat de burger en de buurt nu echt aan zet zijn! Dan krijgt burgerschap, in de zin van maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen, echt een kans."

------------------------------------------------------------------------------------------------