Ingezonden persbericht


Persbericht, 12 september 2007 2007/18

ZUIDERZEEMUSEUM KOOPT VIKTOR & ROLF EN VAN SLOBBE

Het Zuiderzeemuseum heeft zeven couturestuks van het Nederlandse ontwerpersduo Viktor & Rolf en achttien van de couturier Alexander van Slobbe aan zijn collectie toegevoegd. De stukken zijn later dit jaar in het museum te zien.

Viktor & Rolf
Op 27 februari 2007 toonde het ontwerpersduo Viktor & Rolf hun nieuwe wintercollectie 2007/2008 tijdens de Parijse Modeweek. De collectie was geïnspireerd op de Nederlandse klederdrachten: visserbroeken, geplisseerde rokken en klompen met hoge hakken. Aangezien de ontwerpen goed pasten in het nieuwe collectiebeleid van het Zuiderzeemuseum, werd besloten een aantal stukken aan te kopen. Na overleg met Viktor & Rolf is er een keuze gemaakt voor zeven sets. Elke set bestaat uit ontwerp en accessoires, maar ook uit ontwerpschetsen, stofstalen en bijbehorend documentatiemateriaal.

Alexander van Slobbe
Voortbordurend op mode in de breedste zin koopt het Zuiderzeemuseum ook een aantal couturestuks uit de wintercollectie 2001/2002 van Alexander van Slobbe. Deze Nederlandse modeontwerper liet zich destijds voor zijn mannenlabel SO ook inspireren door Nederlandse streekdrachten. In overeenstemming met de couturier zijn in totaal achttien sets met bijbehorende documentatie als ontwerptekeningen, tijdschriftartikelen en de DVD van zijn show in Parijs gekocht.

Alexander van Slobbe is ook, samen met Francisco van Benthum, benoemd tot gastconservator van het Zuiderzeemuseum. Zij zullen samen de slottentoonstelling van het jubileumjaar 2008 ontwerpen. De tentoonstelling krijgt de naam Gejaagd door de wind, een referentie naar de wapperende rokken van de vissersvrouwen op de kade, in hoopvolle afwachting van de behouden terugkeer van hun mannen en zonen.

Nieuw aankoopbeleid
Deze aankopen passen in het nieuwe collectiebeleid van het Zuiderzeemuseum. Waar in het verleden de focus voornamelijk op de periode vóór de afsluiting van de Zuiderzee lag, richt het museum de aandacht tegenwoordig op de relatie tussen verleden en heden. Door de collectie in relatie tot het heden en de mogelijke toekomstige ontwikkelingen uit te breiden en te presenteren, tracht het Zuiderzeemuseum deze een grotere relevantie te geven.


---

Noot voor de redactie,