Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 281 HZ
Datum: 12 september 2007

Plannen nieuwbouw Provinsjehûs klaar voor bouw

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben dinsdag 11 september ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe Provinsjehûs aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. Met dit definitieve ontwerp en de onlangs door de gemeente verleende bouw- en sloopvergunningen wordt een volgende stap gezet in de realisatie van het nieuwe provinciekantoor aan de Tweebaksmarkt. De komende maanden wordt een aannemer geselecteerd voor de uitvoering van dit omvangrijke project. Naar verwachting gaat in april 2008 de sloopkogel in het oude pand.

Het Definitief Ontwerp verschilt slechts op een paar punten van het Voorlopig Ontwerp. Zo verdwijnt er één bouwlaag uit de torens en worden de torens iets smaller. Gedeputeerde Tineke Schokker is trots op het resultaat. "Het nieuwe Provinsjehûs wordt een gebouw voor de provincie van de toekomst. Een mooi en herkenbaar gebouw waarin rekening wordt gehouden met individuele wensen en behoeften en dat inspeelt op ontwikkelingen in de maatschappij", zo zegt Schokker.

Planning
Naar verwachting sluit de provincie in januari een contract met de aannemer, waarna deze kan starten met de voorbereiding van het bouwplan en het bouwrijp maken van het terrein. Omstreeks april mag naar verwachting de sloopkogel z'n werk doen, waarna in de zomer van 2008 het terrein bouwrijp is gemaakt en de eerste paal voor het nieuwe gebouw de grond in kan. Er wordt naar gestreefd eind 2010 casco op te leveren, waarna in het eerste kwartaal van 2011 de deuren voor een ieder weer open gaan aan de Tweebaksmarkt.

Door enkele personele wisselingen en tijdverlies bij de voorbereiding van de aanbesteding is er enige vertraging opgelopen in het bouwproject. Momenteel loopt de bouw tien maanden achter op schema. De provincie verwacht dat deze achterstand tijdens de bouw mogelijk nog weer wordt ingehaald.

Kosten
Voor de bouw van het nieuwe Provinsjehûs is een taakstellend budget van 61,4 miljoen euro beschikbaar. Het nieuwe onderkomen voor de provincie is nog steeds voor dat budget realiseerbaar.

Taskforce Tweebaksmarkt
De Tweebaksmarkt en Turfmarkt vormen momenteel een stadsgebied waar nieuwe plannen voor ontwikkeld worden. Daarvoor is een Taskforce Tweebaksmarkt opgericht waarin de gemeente Leeuwarden, Stichting de Kanselarij en Provincie Fryslân vertegenwoordigd zijn. De Taskforce heeft een Masterplan opgesteld waarin een beeld staat van de gewenste ruimtelijke en planologische ontwikkelingen.


---- --