LTO Noord


MKZ update: 12 september 14.00 uur LTO bezorgd over MKZ-verdenking in Engeland

Een dag nadat de Europese Unie het Verenigd Koninkrijk vrij van mond- en klauwzeer verklaarde, is een vleesveebedrijf in het Engelse graafschap Surrey preventief geruimd naar aanleiding van vier of vijf vleeskoeien met symptomen die op MKZ duiden. Het is overigens niet uitgesloten dat blauwtong in het spel is, al is het VK officieel nog vrij van blauwtong.

Het vleesveebedrijf ligt ongeveer 50 km ten noordoosten van het gebied waar begin augustus MKZ werd gevonden op drie locaties (van in totaal twee bedrijven). Het is een bedrijf met een aantal verspreid liggende percelen grasland, waardoor de Britse autoriteiten een gebied met een straal van 10 km rond het verdachte bedrijf hebben afgeschermd.

LTO begrijpt uit contacten met de Britse boerenorganisatie NFU dat zij deze verdenking zeer serieus nemen. Het gaat om duidelijke symptomen en om een bedrijf dat toch op 40-50 km afstand van de tot nu toe besmette bedrijven ligt. In de loop van de middag van 12 september komen de testresultaten en zal blijken of dit inderdaad een nieuwe MKZ-uitbraak is.

LTO begrijpt uit contacten met het ministerie van LNV dat er de afgelopen weken weer levend vee (vleeskalveren) zijn ingevoerd uit Engeland, maar niet uit de besmette zone in Surrey. Voor dat gebied geldt nog een exportverbod. Er geldt ook nog een verplichting om vrachtwagens voor veevervoer die uit Engeland komen na aankomst in Nederland te reinigen en te ontsmetten.

LTOâs boodschap aan de Nederlandse veehouders is:
* wees voorzichtig met buitenlandse contacten, zeker als er de afgelopen weken dieren uit Engeland zijn aangevoerd;
* wees alert op symptomen van MKZ (blaren in/bij de bek, bij de kroonranden van de hoeven, kreupelheid, koorts);
* werk hygiënisch;

* volg het nieuws.

Blauwtong kan worden verward met mond- en klauwzeer. De volgende website helpt om klinische symptomen van MKZ en blauwtong te onderscheiden:
http://www.minlnv.nl/cdlpub/servlet/CDLServlet?p_file_id=20562. Bij een verdenking is het belangrijk om een dierenarts te bellen.

Klaas Johan Osinga en Mona van Spijk, Integrale Portefeuille Diergezondheid LTO Nederland, woensdag 12 september 2007