Ingezonden persbericht


Advies Rinnooy Kan geeft alarmerend beeld van problematiek lerarentekort

Schoolbesturen willen direct aan de slag

Utrecht, 12 september 2007 - Het rapport 'LeerKRACHT!' van de Commissie Leraren geeft een goed, maar alarmerend beeld van de problematiek van het dreigende lerarentekort. De VO-raad onderschrijft veel van de genoemde maatregelen en deelt nadrukkelijk het gevoel van urgentie. Sjoerd Slagter, voorzitter VO-raad: "Het is vijf voor 12. Schoolbesturen willen aan de slag en zijn bereid hun verantwoordelijkheid te nemen. Dat doen ze ook al. Als de minister ook zijn verantwoordelijkheid neemt, door te zorgen voor voldoende ruimte en geld, hebben we morgen al resultaat."

De kernboodschap van Rinnooy Kan is helder: met nota's en adviezen alleen red je het niet. Er moet nu iets gebeuren. Schoolbesturen zijn aan zet waar het gaat om personeelsbeleid en het in positie brengen van de docent. Dit kan echter niet zonder ruimte en geld. De VO-raad benadrukt dat de voorgestelde investeringen niet ten koste mogen gaan van de reguliere lumpsumfinanciering. Sjoerd Slagter: "Scholen kampen nu al met een financieringstekort en dreigende bezuinigingen. Noch school, noch docent zijn gebaat bij een nieuwe sigaar uit eigen doos."

Veel conclusies en aanbevelingen uit het rapport sluiten aan bij eerdere voorstellen van de VO-raad. De VO-raad is het echter niet eens met het automatische recht op een hogere salaris op basis van opleiding. Sjoerd Slagter: "Het opleidingsniveau is slechts één van de manieren om het functioneren van de docent te waarderen. De kwaliteit van het werk moet worden beloond, niet alleen de opleiding. Werkgevers willen alle docenten recht doen, ook docenten die lesgeven in praktijkgerichte vakken. Bij beloningsdifferentiatie moet daarom worden gekeken naar scholing, inzet én prestatie."

Wat betreft de invloed van docenten op onderwijskundige ontwikkeling, is de VO-raad van mening dat de huidige medezeggenschapswetgeving hiervoor voldoende ruimte biedt. Wel kan de positie van de docent worden versterkt door de verantwoordelijkheid van teams binnen de school verder te vergroten.

Met vriendelijke groet,

Iris de Kort
Communicatieadviseur

VO-raad
Postbus 8282
3503 RG Utrecht

T 030 232 48 00 | F 030 232 48 48 | M
IrisdeKort@vo-raad.nl | www.vo-raad.nl

De VO-raad is de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs. De VO-raad behartigt de belangen van het voortgezet onderwijs bij overheid, andere onderwijssectoren en maatschappelijke organisaties. Samen met het veld werkt de VO-raad aan een actieve en open relatie tussen scholen, leerlingen, ouders en samenleving.