Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
105 Vragen van de heer M.D. van den Tooren
(ingekomen 12 september 2007)


In juli bleek dat de drie beoogde vaste bespelers van het Muziekpaleis - Muziekcentrum Vredenburg, Tivoli en SJU Jazzpodium - er nog hard aan moeten trekken om tot een door alle partijen volmondig gesteund samenwerkingsverband te komen. Het nieuwe Muziekpaleis zal volgens plan de poorten openen in 2011. Dat lijkt zeker voor het organisatorisch op de rails krijgen van het samenwerkingsverband nog ver weg. Echter, op korte termijn zal meer duidelijkheid moeten komen over de inhoudelijke en programmatische samenwerking van de genoemde organisaties. Dit hangt onder andere samen met de nieuwe cultuurnotaperiode die loopt van 2009 - 2012 waarvoor tussen 1 november 2007 en 1 februari 2008 subsidieverzoeken moeten worden ingediend. De SP-fractie wil hier een aantal schriftelijke vragen aan de wethouder over stellen.

Uiterlijk 1 november 2007 maakt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) bekend hoe de aanvraagprocedure er uitziet voor subsidies voor de periode 2009 - 2012. Tegelijk zullen ook de relevante cultuurfondsen bekendmaken waarvoor en op welke wijze er bij hen subsidie kan worden aangevraagd. Culturele instellingen die in aanmerking willen komen voor een subsidie van OCW hebben vervolgens tot uiterlijk 1 februari 2008 de tijd een aanvraag in te dienen. Ook de aanvraagtermijn bij de gemeente en de cultuurfondsen ligt in principe op 1 februari. Binnen de nieuwe periode valt ook de opening van het Muziekpaleis (2011) en het is ook de periode dat de binnenkort op te richten ontwikkelorganisatie activiteiten ontplooit.

Dit leidt de SP-fractie tot het stellen van de volgende vragen.

1. Hoe wordt het gegeven dat de opening van het Muziekpaleis in 2011 en de eerste activiteiten van de ontwikkelorganisatie vallen binnen de nieuwe cultuurnotaperiode (2009 - 2012) verwerkt binnen de subsidieaanvragen?
2. Moeten Muziekcentrum Vredenburg (MCV), Tivoli en SJU ieder voor zich op dit gegeven anticiperen en gaan zij los van elkaar hun eigen ding doen en hun eigen subsidieaanvragen indienen? Of wordt er gewerkt aan een gezamenlijke aanvraag?
3. Is het de bedoeling dat de ontwikkelorganisatie al een aanvraag gaat doen?
4. Het lijkt de SP zinvol dat de drie partijen snel om de tafel gaan zitten om dit vraagstuk betreffende de subsidieaanvragen te tackelen. Welke verantwoordelijkheid ziet de wethouder voor zichzelf in deze kwestie? Neemt hij hierin zelf de regie in handen? Zo ja, hoe en wanneer? En zo nee, waarom niet?
5. Hoe verhoudt de gemeentelijke status van MCV zich tot de mogelijke aanvraag van MCV bij een fonds met name als het gaat om de programmering na 2011? Kan de ene overheid (MCV is een gemeentelijke dienst) een subsidie aanvragen bij de andere overheid dan wel bij het nog op te richten fonds? En indien dit moeilijkheden zou geven wat gaat de wethouder daar dan aan doen?
6. Hoe gaat gemeente Utrecht in haar hoedanigheid van convenantpartner (naast provincie, Rijk en fondsen) 'voorsorteren' op de veranderde situatie per 2011 waarbij er geen gemeentelijke dienst MCV meer is, maar een private stichting (Muziekpaleis) waar subsidie voor klassieke muziek, popmuziek en jazz heengaat? Nu maakt MCV deel uit van de gemeentelijke begroting. Gaat bijvoorbeeld het budget dat vrijkomt na het wegvallen van MCV als gemeentelijke dienst integraal en 1 op 1 over naar het Muziekpaleis (geoormerkt) of komt dit bijvoorbeeld de algehele cultuurpot ten goede?
7. Tijdens het bezoek van enkele raadsleden aan de tijdelijke locatie van MCV aan de A2 werd verteld dat er mogelijk wordt afgezien van privatisering van MCV als opmaat naar een fusie met Tivoli en SJU. Wat zijn de belangrijkste overwegingen hierbij? Welke voordelen en welke nadelen zitten er volgens de wethouder aan beide opties (wel privatisering versus geen directe opheffing)? Wanneer neemt de wethouder een beslissing over het al dan niet privatiseren van MCV? Welke rol speelt de gemeenteraad bij dit besluit?


---- --